El cap de llista de CDC al Congrés per Girona, Jordi Xuclà, va retreure ahir a Podem que no hagi donat a conèixer la seva "actitud" en els aspectes de la política social. "L'energia social d'alguns només és en la retòrica", va considerar Xuclà, fent al·lusió als integrants d'En Comú Podem. Així mateix, va afegir que l'actitud del PP en la política social és "recentralitzadora", ja que va destacar que el partit de Mariano Rajoy no ha permès -des del Govern- que les entitats catalanes es puguin acollir en la gestió dels diners que sorgeixen de la casella del 0,7% de la declaració de l'IRPF. Xuclà també va criticar que l'Executiu del PP no hagi complert en les aportacions corresponents a la llei de la dependència.

El candidat va fer aquestes declaracions en una visita a les instal·lacions de Mifas a Riudellots de la Selva, acompanyat -entre altres- pel portaveu de Convergència al Senat, Josep Lluís Cleries. Des d'allà, Xuclà va explicar que una de les apostes de CDC en la política social és impulsar les ajudes universals de criança. En concret, la seva proposta és que les famílies que tenen fills menors d'edat rebin 100 euros al mes. En una primera fase, els diners només serien per a les famílies amb uns ingressos que són inferiors a la renda mitjana (d'uns 22.000 euros anuals). Tot i això, en una segona fase, les ajudes ja serien universals.

"S'ha de donar suport a la natalitat per fer el sistema sostenible", va valorar Xuclà, que va afirmar que Convergència posarà un "preu d'or" als vots que obtingui per incorporar les apostes que defensa en una legislatura en la qual cap partit disposarà de majoria absoluta. Xuclà va manifestar que les ajudes actuals de la natalitat -de 24 euros al mes- només arriben a un 11% de les famílies, ja que es limiten a les unitats familiars que tenen uns ingressos que són inferiors a uns 11.000 euros anuals.

Cleries també va remarcar que malgrat que el finançament de la llei de la dependència és "a mitges" entre el Govern català i l'Estat, de cada 10 euros que a Catalunya es destinen a la llei de la dependència "8,7 euros els posa la Generalitat i 1,3 euros l'Estat".