A punt d'arribar a l'equador de la campanya de les eleccions generals, ERC va fer ahir al vespre un dels actes principals del 26-J a les comarques gironines. Des de l'Auditori de la Factoria Cultural Coma Cros de Salt, que es va omplir amb unes 250 persones, la cap de llista d'ERC al Congrés per Girona, Teresa Jordà, va fer una crida: "L'independentisme ha de guanyar les eleccions sense cap tipus de dubte". "De la prèvia dels torrons [el 20-D] a la prèvia de la coca de Sant Joan [el 26-J] a Espanya no ha passat res, mentre a Catalunya no hem parat de moure'ns", va dir Jordà. També es va dirigir al candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, amb qui, segons Jordà, ERC comparteix "molt ideari", malgrat que va retreure a Domènech que hagi de demanar permís per fer el referèndum.

"Domènech ha de demanar permís a Pablo Iglesias; Iglesias a Pedro Sánchez; Sánchez a Susana Díaz; Díaz als barons del PSOE; els barons del PSOE a... Jo tampoc ho sé", va ironitzar Jordà, que va recordar que si Podem disposés de 90 diputats al Congrés, encara necessitaria 140 escons més per tirar endavant el referèndum. De fet, Jordà va qualificar de quatre tenors els líders dels principals partits: "Tres canten la mateixa música de la reforma constitucional i un altre afina bastant millor, tot i que ha desafinat una mica aquesta setmana". "Iglesias promet a vegades un referèndum i altres ho converteix en un ministeri de la plurinacionalitat", va afegir Jordà.

En la mateixa línia, el cap de llista d'ERC al Congrés per Barcelona, Gabriel Rufián, va assegurar: "Qui vulgui el ministeri de la plurinacionalitat que voti Podem i qui vulgui una república que voti ERC". "Aquells que diuen que el referèndum és una línia vermella menteixen", va afirmar Rufián, fent al·lusió a Podem. El candidat va afegir: "Domènech ens demana ajuda, de manera desesperada, per fer un país on el PP esdevingui residual, el PSOE sigui secundari, Ciutadans no tingui força i no hi hagi un Tribunal Constitucional". "El país que imagina Domènech es diu Catalunya", va concloure Rufián.

També el president d'ERC, Oriol Junqueras, es va dirigir a Podem: "El corredor mediterrani sempre ha estat al nostre programa". "Som l'únic partit que no s'oblida de la gent de Catalunya i no hi ha res més transformador que ERC guanyi les eleccions a les comarques gironines", va sentenciar Junqueras, que va defensar: "No hi ha cap inversió millor com ampliar el planter i tenir tres senadors per Girona".

El cap de llista gironí d'ERC al Senat, Jordi Martí, va demanar: "No deixeu d'empènyer per uns resultats fantàstics". Martí va destacar que "ERC sempre se situa al mig de la corda, entre radicals i moderats, perquè el procés no s'esquinci".