Només una vintena de diputats que han estat baixa amb el final de l'última legislatura -de menys de quatre mesos- han renunciat a la indemnització de transició que atorga el Congrés; un pagament únic de dues mensualitats amb el salari íntegre que es cobra com a compensació econòmica fins al dia de les eleccions. Segons va publicar ahir la cambra baixa al Portal de Transparència, més de 200 diputats sí que han sol·licitat aquesta indemnització, que és incompatible amb qualsevol altra remuneració (sigui pública o privada).

Tampoc tenen dret a demanar aquesta indemnització per transició els 121 diputats -entre titulars i suplents- que són membres de la Diputació Permanent del Congrés, que és l'únic òrgan de la cambra que roman de guàrdia un cop dissoltes les Corts. La Diputació Permanent està integrada per la plana major de cadascun dels grups parlamentaris; es tracta de diputats que seguiran percebent la seva remuneració íntegra fins a la constitució del nou Congrés que surti escollit, que es preveu fer el 19 de juliol.

A més d'aquesta indemnització de transició, la Mesa del Congrés ha acordat també que tots els diputats puguin quedar-se durant aquest període amb els telèfons i les tauletes noves que se'ls van facilitar quan va començar aquesta onzena legislatura, encara que amb el compromís de tornar els aparells si no resulten elegits en els comicis del 26 de juny. Malgrat tot, si un diputat que no repeteixi en la propera legislatura opta per quedar-se el telèfon o la tauleta, el Congrés oferirà la possibilitat de venda "a preu de mercat", ja que els dispositius pràcticament són nous.

Així mateix, en el cas del Senat, només 13 senadors han renunciat a aquesta indemnització de transició que pel que fa a la cambra alta està fixada en 154,54 euros diaris des de la dissolució de les Corts i fins al dia de les eleccions; en total 8.345,16 euros cadascuna. De la mateixa manera, com ja passa al Congrés dels Diputats, no tots els senadors tenen dret a aquesta ajuda, ja que els 71 parlamentaris que també romanen a la Diputació Permanent de la cambra alta tampoc han estat baixa; és per això que continuen cobrant les retribucions corresponents amb normalitat.