El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Garcia-Margallo, va admetre que Catalunya té un mal sistema de finançament i que és precisament aquest un dels principals motius que han empès el procés sobiranista. En aquest sentit, després de reconèixer que "Catalunya té absolutament tota la raó", va recordar que el sistema de finançament el va aprovar el president José Luis Rodríguez Zapatero l'any 2004 i que durant els darrers anys no s'ha pogut arreglar perquè el Govern espanyol estava "ocupat fent restriccions pressupostàries".

Margallo va apostar per buscar un nou sistema fiscal per a Catalunya i també la resta de comunitats autònomes, però va alertar que serà complicat perquè el PSOE està cada vegada més supeditat als interessos dels andalusos i els extremenys. Durant la clausura de la 27a Trobada Empresarial al Pirineu, el ministre d'Exteriors va enumerar els motius que ell considera que han impulsat el procés d'independència a Catalunya, començant en primer lloc per la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, el segon el fet de no haver complert el compromís dels 700 milions d'euros de l'addicional tercera per a infraestructures, i el tercer el mal finançament.

Per part seva, el president del Govern, Mariano Rajoy, considera "una enganyifa" que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, digui que només donaria suport a un PP regenerat i amb un candidat diferent a ell com a cap de l'Executiu. Rajoy va respondre a aquest veto plantejat per Rivera en una entrevista a Canal Sur, en què va assegurar que ell no preveu fer un pas enrere si és el candidat més votat en les eleccions del 26 de juny perquè creu que cal respectar la voluntat dels espanyols.

Considera que Rivera, després que per raons que va dir que no arriba a entendre donés suport al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, com a president del Govern, ha d'inventar algun argument i, d'aquí el veto que ha explicitat contra ell. Després de recordar que el PP va superar en més de 80 escons Ciutadans el 20 de desembre, va destacar que, en democràcia, és obligat respectar la voluntat dels electors per part d'algú que se senti mínimament demòcrata.

A més, va assenyalar que si Ciutadans no dóna el seu suport al PP, haurà de donar-lo a Podem perquè no hi ha una altra alternativa, i això haurà d'explicar-ho. "Els vetos no tenen cap sentit en una democràcia moderna i avançada. El gran canvi que hauria de produir-se a Espanya és que per primera vegada es poguessin entendre els dos grans partits", va afegir.