El president del Govern en funcions i candidat del PP a la reelecció, Mariano Rajoy, ha dit avui que "hi ha de tot" en els sondejos que publiquen els mitjans de comunicació sobre els resultats del 26J i ha precisat que les enquestes amb què treballa el seu partit "són bones".

Durant una visita a la zona de la Catedral de Lleida, abans de participar en un míting en aquesta ciutat, Rajoy ha estat preguntat pels periodistes sobre les enquestes, que situen el PP com a guanyador de les eleccions i que consoliden el "sorpasso" d'Unidos Podemos al PSOE. "Hi ha de tot", s'ha limitat a respondre Rajoy.

Però la premsa ha insistit sobre el tema i l'ha inquirit també per les enquestes que té el PP. "Les meves són bones", ha assegurat, però no ha volgut donar més detalls.

Fonts de la direcció del PP, de la seva banda, han considerat que és molt difícil fer una atribució exacta d'escons tenint en compte que hi ha circumscripcions en les quals un diputat pot dirimir-se per molt pocs vots de diferència, com va passar el 20 de desembre.

Aquest va ser el cas, per exemple, de Lleida, on l'últim dels quatre diputats en joc va ser el 20D per al PSC, per menys de 1.300 vots de diferència amb DiL (la marca de CDC llavors), mentre que PP (amb 22.260 vots) i C's (17.770) es van quedar sense representació.

D'aquí també el missatge d'agrupar vots llançat aquest cap de setmana per Rajoy en els seus mítings per reforçar la idea que és necessari concentrar el vot "moderat" en el Partit Popular.

"Si reparteixes entre Ciutadans i PP, a Lleida es queden sense diputat els dos", argumenten en el seu partit.

I és que les famoses "restes" de la llei D'Hondt poden fer ballar set o vuit escons (fins a catorze es van moure per menys de 3.000 vots en els comicis de fa sis mesos).

Les fonts, que veuen factible arribar al 30 per cent dels vots, avisen que també és possible perdre escons havent pujat en percentatge, degut precisament a aquestes "restes capritxoses".

Ara bé, al PP creuen que estan ascendint "poquet a poquet" i que Ciutadans està baixant, com li va passar també -diuen- en l'última setmana abans de les eleccions del 20D.