e

l líder de Ciutadans, Albert Rivera, té per davant una nova oportunitat, si és que la hi donen les urnes el proper 26 de juny, per culminar aquest paper de "negociador" que va assumir després de les eleccions del mes de desembre passat, i poder aconseguir aquesta vegada ser decisiu per formar govern.

Encara que el seu pacte amb els socialistes va resultar fallit i no ha aconseguit evitar que s'hagin de repetir els comicis, el candidat insisteix a fer-se valer com a mediador en un tauler electoral que està encara per decidir i en el qual Ciutadans juga al mig i només amb les peces del PP i el PSOE. Perquè és el centre "liberal" l'espai on Rivera es mou des que va ser nomenat president de Ciutadans el 9 de juliol de 2006 i va treure el seu primer escó al Parlament català en les eleccions catalanes de novembre d'aquell any, en el que va ser tota una sorpresa en el mapa polític català.

Rivera no sap gaire bé per què es va fer polític, ha explicat en alguna ocasió, però una vegada va haver fet el pas i va haver deixat aparcada la seva carrera com a advocat a la Caixa, el que vol és "aportar el seu granet de sorra" per canviar el país "sense trencar-lo".

I té dos grans referents en aquesta missió que s'ha proposat: l'expresident Adolfo Suárez, artífex de la Transició, a qui recorda de tant en tant en les seves intervencions públiques, i Kennedy, les fotografies del qual ha penjat a diferents espais de la seu del partit com a freaky declarat que és del president nord-americà assassinat.

Hiperactiu, competitiu i molt nerviós, utilitza amb habilitat el rol de protagonista, i de fet va fer una irrupció estel·lar en la política a gran escala en aparèixer nu en un cartell electoral amb el lema "Només ens importen les persones" en aquella primera campanya de les eleccions catalanes.

I a partir d'aquí, amb un missatge molt contundent en contra del procés sobiranista i a favor del bilingüisme -utilitzant al Parlament tant el català com el castellà-, es va anar fent un forat en l'agenda espanyola fins que finalment Ciutadans va fer el pas de presentar-se a les generals del mes de desembre passat i aconseguir, de la mà d'Albert Rivera, quaranta escons.

Conegut entre els seus amics com a Tito, aquest català nascut a Granollers i d'arrels malaguenyes s'enfronta als seus gairebé 37 anys a aquesta segona oportunitat mirant des de dalt, com li agrada remarcar, malgrat que el vertigen que pateix el manté sempre a certa distància de les altures.

Molt present als platós de televisió, encara que més esquiu als passadissos del Congrés, Albert Rivera, actualment divorciat, viu ara entre Madrid i Barcelona, on intenta sempre que pot passar una estona amb la seva filla, de cinc anys.

Despistadíssim, segons asseguren els seus col·laboradors més propers, el que mai s'oblida és de portar el seu rellotge i la seva polsera taronja, el color corporatiu de Ciutadans.

Al comandament de la quarta força del país, que peca d'excessiu personalisme entorn de Rivera, encara que és un error que estan tractant d'esmenar, el líder de Ciutadans, apassionat de les motos gairebé per convicció, és també autor d'un parell de textos polítics: Juntos podemos, el futuro está en nuestras manos (2014) i El cambio sensato, 100 preguntas, 100 respuestas (2015).