Vostès, els de C'S, són falangistes?

Aquesta etiqueta no sé d'on surt, nosaltres som un partit de centre. Tenim al programa propostes que poden ser de centreesquerra, altres de centredreta... Som de centre i les nostres propostes són globals, en comú per a tot el país.

Però més d'esquerres o més de dretes?

De centre.

Què li fa pensar que els resultats electorals seran ara diferents que fa mig any i C's pot treure un escó per Girona?

Estem fent una campanya de molta proximitat, estem trepitjant molt de carrer perquè volem que les nostres propostes arribin al màxim de ciutadans de forma clara i entenedora. I per aconseguir-ho, aprofitarem fins a l'últim moment, aquest és el nostre objectiu. Esperem treure representació a Girona.

El Partit Popular els té por?

No em fixo gaire en el Partit Popular, no sé si té por o no en té. ?Nosaltres només volem fer arribar el nostre missatge a la ciutadania. No em preocupa el PP, nosaltres anem a fer la nostra feina.

Políticament, la seva campanya ha de ser més contra el PP que contra Podem, per allò de compartit nínxol de votants, no?

Els votants són prou intel·ligents per saber a quin partit han de votar. Ells trien. Nosaltres mostrem les noves propostes i l'elecció és seva.

Als anteriors comicis anava de número 9 a la llista. Per passar en mig any a ser cap de llista què ha hagut de donar més: cops de colze o raspallades?

Ni una cosa ni altra, simplement ser una persona responsable i que està per la feina. El company que anava de número 1 fa mig any va decidir que no es volia presentar i m'ho van proposar a mi. Això va passar pel consell general, es va posar a votació i va tenir un 80% de vots a favor i cap en contra. Tot es va fer dintre de la normalitat.

Què és Espanya?

Espanya és un país molt maco. Amb bon clima, bona cultura, bona gastronomia, mar, pistes d'esquí... tenim de tot.

Ja. Però hi ha un nacionalisme espanyol equiparable al nacionalisme català?

Espanya és de tots, espanyols som tots. Nosaltres advoquem per una espanya de tots, que sigui plural, diversa. Lluitarem pel benestar de tots els espanyols.

Sembla que en aquesta campanya no són tan contraris com abans a la immersió lingüística.

La nostra proposta és molt clara: un 40% de les classes en castellà, un 40% en català i un 20% en anglès. Una escola trilingüe. I en les comunitats autònomes que no hi hagi una llengua cooficial, castellà i anglès.

M'agradaria tornar a Catalunya: cap on va, amb el nou president?

Finalment arribarem a una entesa i Catalunya serà una comunitat autònoma més. I estarem molt bé i molt a gust. I nosaltres lluitarem per tots els espanyols, i pels catalans en especial, perquè som catalans i els representem.

Es pot arribar a algun acord negociat, amb l'independentisme?

No m'interessa l'independentisme. M'interessa la cohesió social de tots els espanyols, de construir un país entre tots. Essent comunitats autònomes.

Quina seria la seva reacció si es revelés que dirigents de C's tenen diners a Panamà?

Aquesta persona hauria de renunciar al seu càrrec.

I si fos el líder, en Rivera?

Si fos el líder, també. A la mínima sospita que tinguem, s'han de prendre mesures. Som els primers lluitadors contra la corrupció.

Imagini que surt diputada i s'asseu al Congrés: quina serà la seva prioritat?

Treballar. I treballar molt dur. Principalment per la meva província, Girona. Millor dit, treballar per tot Espanya per posar en escena la província de Girona.

De qui ha sigut la culpa que ens trobem aquí perquè no s'ha format govern?

Ciutadans ha fet tot el possible per arribar a acords, per dialogar, per intentar que entre tots tinguem un govern, tinguem país. Per nosaltres no ha quedat. I continuarem fent la mateixa feina, dialogant i intentant acords. Espanya necessita un govern, no podem tornar a anar a unes altres eleccions.

Imagini una Espanya governada per Podem.

No m'ho vull imaginar. No compartim en absolut les polítiques que propugna aquest partit. El que volem nosaltres és millorar Espanya desenvolupant el nostre programa. El que volem és tenir un ?president català que governi Espanya.

I Europa? Val la pena aquesta Europa?

Aquesta Europa val la pena, i molt. S'ha de lluitar per continuar dins d'Europa. I això significa també aconseguir el corredor mediterrani, que és la via econòmica que tenim i és també una forma de crear llocs de treball. La connexió amb Europa s'ha de mantenir i s'ha de millorar.

No troba res que li falli, a l'Europa actual?

Això ho han de debatre entre tots els països que hi pertanyen.

Doncs anem a Espanya: què hauria de millorar?

Espanya necessita un bon govern, això per començar. A partir d'aquí, dialogar, buscar el màxim consens entre els diferents partits per aixecar el país. Això és el que necessitem. L'estabilitat és indispensable.

Què creu que van a fer a un Parlament espanyol els partits que no volen ser espanyols?

No m'interessa el que hi vagin a fer els altres. Nosaltres hi anem a fer govern i a arribar a acords. I a generar llocs de treball, que és el que més preocupa els espanyols. I mantenir i millorar els serveis socials, que hi ha moltes persones que en aquests moments ho estan passant malament. Anem per feina, a aixecar el país i millorar la situació econòmica.

Se sent espanyola?

Em sento espanyola, em sento catalana, em sento del país.

«Dirty Dancing», quan vam saber que el ball de saló podia ser porc

Albert Soler | Girona

La candidata de Ciutadans tria Dirty dancing com a pel·lícula favorita de la seva vida. La va veure quan tenia 15 anys i la continua mirant de tant en tant, no en va és dels pocs DVD que té a casa. A Margarita Santo li agrada tot, de la pel·lícula protagonitzada per Patrick Swayze: la música, el ball, la trama, els actors... Segurament ve d´aquí aquestes ganes que té el partit d´Albert Rivera d´acceptar qui sigui com a parella de ball, mentre pugui formar part del govern. Al cap i a la fi a la pel·lícula, el professor de ball -i faldiller- que interpreta Swayze manté una relació amb Baby Houseman (Jennifer Grey), malgrat que sobre el paper estan tan allunyats socialment com podria estar-hi políticament Ciutadans dels partits a qui ha intentat seduir: Swayze representa un arribista que no pensa més que en el ball i les dones, al·lèrgic al compromís, mentre que la Jennifer Grey és una inexperta nena de bona família, víctima propiciatòria de l´experimentat professor de ball. Això sí, malgrat tot, finalment s´enamoren, que ja se sap que el ball i la política fan estranys companys de llit.

No és casual que Dirty dancing fos traduït -depenent del país- com a ball calent, atrevit o inclús brut. Tòrrid seria també un bon adjectiu per definir les coreografies que Swayze i Grey interpreten. Un no pot deixar d´imaginar l´aleshores adolescent Margarita Santo assajant en la seva habitació aquells passos de ball tan allunyats del seu cognom. Però més enllà del ball i la música, la pel·lícula retrata les diferències que en els anys 70 hi havia entre la classe treballadora americana i la classe mitjana-alta. He dit anys 60? He dit als Estats Units? Les diferències són probablement més grans avui i aquí que allà i aleshores, amb l´afegit que la classe mitjana està en perill d´extinció. Deu ser per això que Ciutadans no deixa de repetir durant la campanya que cal salvar-la: potser tots els seus candidats han vist Dirty dancing. Potser Rivera i Arrimadas n´estan preparant un remake.

Hi ha qui no s´acaba de refiar que Ciutadans tingui realment ganes de canviar Espanya. Deuen tenir present algun dels diàlegs del film:

-La nostra Baby vol canviar el món.

-I tu, Lisa? També el vols canviar?

-La Lisa l´adornarà.