ERC considera que la cultura ha de ser «un dels pilars bàsics» de la futura República Catalana, juntament amb els serveis socials, la salut i l'educació. Per això, la candidata al Congrés, Teresa Jordà, s'ha compromès a impulsar una reducció de l'IVA cultural fins al 4%.

En una visita al barri de Sant Narcís, Jordà va explicar que «no n'hi ha prou» amb la proposició no de llei impulsada per ERC -i aprovada- durant aquesta legislatura per tal que l'IVA cultural baixi del 21 al 8% durant aquesta legislatura. Segons Jordà, a la futura República Catalana, es reduirà fins a 4%.

Per la seva banda, el candidat del Senat per Girona Jordi Martí va assegurar que la cultura «no és un luxe», sinó que fa els ciutadans «més lliures». Per això, va assegurar que la cultura serà un dels pilars fonamentals de la futura República catalana, que serà «lliure, justa i culta». D'altra banda, també es va comprometre a defensar que s'aprovi l'estatut dels artistes per adaptar-se a la realitat del mercat laboral i que puguin afrontar les dificultats del sector.

Finalment, la portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Girona, Maria Mercè Roca, va reclamar per a la cultura «un paper clau en la futura República Catalana».