Potser perquè no n'hi ha hagut cap més o potser perquè hi ha ganes de contrarestar opinions, però l'únic debat dels candidats gironins del 26-J -que es va celebrar ahir a la tarda- va ser tens. Organitzat per Tribuna de Girona, els sis caps de llista al Congrés per Girona dels partits que tenen representació a la cambra baixa -en àmbit català- no van dubtar a retreure's les seves propostes i accions. CDC i ERC van fer front comú en la defensa de la independència de Catalunya; Convergència com una qüestió de confiança al Govern català i al president Puigdemont, mentre que la formació republicana com un pas més pel procés. Els dos partits, que no es van increpar entre ells, es van dirigir en més d'una ocasió al PP -també en menys intensitat al PSOE- per criticar l'abandonament de l'Estat, segons CDC i ERC, a les comarques gironines els últims anys.

El PP va defensar la gestió al capdavant del Govern espanyol i va lloar l'activitat de l'Executiu central dels darrers quatre anys. També va rebre els retrets d'En Comú Podem, sobretot pels casos de corrupció i el suport al TTIP (en la crítica al tractat la coalició va apuntar, a part del PP, C's i CDC). La corrupció va esdevenir un dels principals moments de crispació del debat, així com el procés independentista sobre el qual En Comú Podem va defensar en solitari el referèndum, igual que el PSC la reforma constitucional. La formació socialista va fer bandera de les seves mesures per, segons el PSC, revertir la situació econòmica de l'Estat. Pel que fa a Ciutadans, es va limitar a repetir les propostes del programa electoral. La tensió del debat va fer evident la dificultat per arribar a un acord de governabilitat després dels comicis del 26-J (si, com es preveu, cap partit disposa de majoria). Una cinquantena de persones van omplir l'Espai Caixa de Girona per seguir el debat, que va moderar la periodista de Diari de Girona Laura Fanals.

Economia

En el primer bloc del debat, dedicat a l'economia, el cap de llista de CDC, Jordi Xuclà, va valorar que la crisi ha colpejat dos sectors: la classe mitjana i els joves. Així mateix, la candidata d'ERC, Teresa Jordà, va destacar que el model econòmic de l'Estat difereix del català: «Necessitem una república emprenedora per les petites i mitjanes empreses». Tant Xuclà com Jordà van apostar per augmentar el salari mínim, igual com la cap de llista d'En Comú Podem, Marta Sibina, que va assegurar que l'interès econòmic de la seva formació es dirigeix «a les persones i no a les multinacionals».

El candidat del PSC, Marc Lamuà, va defensar els plans d'ocupació perquè els joves puguin entrar «amb garanties al mercat laboral». També va subratllar que «el PP ha admès que les mesures d'austeritat no ajuden a revertir la crisi». La cap de llista de C's, Margarita Santo, va demanar un pla de xoc contra l'atur de llarga durada, mentre que la candidata del PP, Concepció Veray, va reiterar: «Després del govern Zapatero ens trobàvem a la vora de l'abisme. Calia capgirar la situació per tirar el país endavant i això ha fet el PP». Ara bé, Xuclà va retreure al PP que no hagi complert l'objectiu de dèficit i va remarcar que la Comissió Europea preveu multar Espanya.

«La multa no està posada», va respondre Veray, tot i que Jordà va afirmar: «Es posarà». «No només es compleix el dèficit retallant. També es fa amb més ingressos. Per això l'objectiu és crear ocupació», va argumentar Veray en el primer moment tens del debat. En aquest punt, Xuclà va preguntar: «Com es pagarà TP Ferro?». Veray va manifestar que l'Estat «no ha de pagar res» i que la ministra de Foment «ha dit que no pagarà». «Si TP Ferro desapareix, nosaltres assumirem el servei», va sentenciar Veray, que va demanar amb crispació a Xuclà que «deixi de mentir». En l'aspecte laboral, Lamuà va alertar de la situació de falsos autònoms. «Els sindicats ens parlen del drama de determinats sectors amb els falsos autònoms», va afegir el cap de llista del PSC.

La candidata de C's va dir que la precarietat laboral «ve del PP i el PSOE», mentre la cap de llista d'En Comú Podem va aprofitar per parlar del TTIP. «PP, C's i CDC voten a favor d'un tractat de lliure comerç entre Europa i Estats Units que acabarà amb els sectors gironins de pesca, ramaderia i agricultura», va explicar Sibina. «El seu model és Grècia», va respondre Veray, al mateix temps que Jordà -imitant el seu company de files, Gabriel Rufián- va ironitzar: «A tres quarts, Veneçuela».

El bloc es va tancar amb tensió per la corrupció, quan Sibina va retreure al PP que Francisco Granados rebés 10 milions d'euros en efectiu «per uns serveis que mai es van realitzar». «Amb aquests 10 milions es podrien tornar a obrir les urgències nocturnes que fa tres anys es van tancar dels CAP de la comarca de la Selva», va afegir Sibina. Veray va valorar que si Granados ha robat, vagi a la presó. «Però jo no he robat ni un euro», va sentenciar Veray.

Infraestructures

En el segon bloc del debat, dedicat a les infraestructures, Jordà va lamentar que es reivindiquin «les mateixes infraestructures des de fa 20 anys». «La N-II és una mostra pràctica de maltractament. Hem fet més inauguracions que quilòmetres», va dir Jordà, que va defensar el corredor mediterrani. Sibina va reiterar l'aposta per no desdoblar la N-II en el tram nord a canvi de rescatar l'autopista. També va afirmar que no s'ha de «malmetre el territori quan hi ha alternatives» com el tren i el bus, va exposar Sibina.

«No val la pena fer infraestructures per fer-les. Per això quan reclamem que es desdobli la N-II o es disposi d'un bon Eix Pirinenc, ho fem per millorar l'atractiu turístic», va argumentar Lamuà, que va demanar «tenir millors comunicacions per carretera» per dinamitzar el sector més allunyat del litoral. «S'ha de millorar el corredor mediterrani per facilitar les importacions i les exportacions», va dir Santo, mentre que Veray va destacar que la N-II es desdobla «a poc a poc, prioritzant els trams que es podien prioritzar».

Xuclà va lamentar que Girona sigui la penúltima província de l'Estat en inversió per càpita. «Girona és la demarcació amb menys quilòmetres d'autovia», va remarcar el candidat de CDC, que va demanar que l'any 2021 «realment s'acabi la concessió de l'autopista». Preguntats per la moderadora sobre el deute del Parc Científic i Tecnològic de la UdG, Veray va subratllar que «tothom està posant de la seva part per trobar una solució». En la mateixa línia, Lamuà va defensar una «implicació silenciosa i discreta de les institucions perquè s'arribi a un bon port». En canvi, Xuclà va retreure que l'Estat hagi donat «una punyalada per l'esquena» en aquest tema quan l'Ajuntament i la Diputació tenien la voluntat de portar diners.

Un altre moment crispat va ser quan Jordà va criticar que els temps de la línia R3 de Rodalies siguin «pitjors ara que fa 15 anys». «Hem guanyat un minut des de l'any 1929», va ironitzar Jordà, que va recordar que tarda 2 hores i 10 minuts per fer el trajecte amb tren entre Ripoll i Barcelona, mentre el recorregut amb TAV entre Barcelona i Madrid és de 2 hores i mitja. «S'ha fet un avenç en el projecte de millora d'aquesta línia», va respondre Veray, mentre Jordà va retreure: «Només parla de projecte i d'estudi informatiu».

Catalunya-Espanya

En el tercer i darrer bloc del debat, dedicat a la relació entre Catalunya i Espanya, Sibina va remarcar la «proposta clara de defensar el dret a decidir a Madrid». «A la banda de l'immobilisme tenim el PP i C's que no volen escoltar la realitat i altres partits com ERC i CDC han tirat per la unilateralitat», va afegir Sibina, que va apostar pel dret a decidir «pactat». Lamuà va reiterar l'aposta socialista per la reforma constitucional. Santo va dir: «La mala gestió del govern i la crisi econòmica ens han portat el discurs de ruptura i trencament».

Veray va assegurar que la posició del seu partit no canvia, que és defensar la unitat d'Espanya, al mateix temps que va afirmar que la sobirania nacional «recau en el poble espanyol». Xuclà va considerar que el PP és un «patrocinador» de l'independentisme a Catalunya, mentre va demanar el suport a la Generalitat i al president Puigdemont a favor del sobiranisme. Pel que fa a Jordà, va recordar que s'ha demanat el referèndum 16 vegades a l'Estat. «No ho farem més. Tenim pressa perquè la gent pateix», va sentenciar Jordà, que va retreure que no s'hagin aprovat els pressupostos catalans.

«Van prioritzar l'acord amb la CUP i van deixar fora la resta dels partits», va respondre Lamuà. En aquest punt del debat, Jordà va valorar que la reforma constitucional «sembla un conte xino» i Lamuà va afegir: «Igual com sona la independència unilateral». La tensió va tornar quan Jordà va recordar els resultats del 27-S, ja que un assistent del públic va interrompre-la tot cridant: «No enganyeu el personal». Veray va aprofitar aquesta situació per manifestar: «Estan tornant a tensar la societat». Jordà va respondre: «Guanyem les urnes amb democràcia».

Abans que cada cap de llista disposés del minut final, els candidats es van llançar els últims retrets. Lamuà va criticar Santo perquè la seva formació pretenia «acabar» amb la immersió lingüística i quan Sibina va considerar que Pablo Iglesias «ha dit molt clar» que aposta pel referèndum, Lamuà va valorar que «depèn d'on sigui». Sibina va fer una crida a Jordà per demanar de nou el referèndum, mentre Xuclà va comparar la relació d'En Comú Podem i Podem amb el PSC i el PSOE. En el minut final, els candidats van reiterar els principals missatges dels seus programes.