Des de la dècada dels 90, l'Ibex-35 ha patit les seqüeles de les eleccions generals. El 1993 comença un currículum de set sufragis que continuarà diumenge que ve amb probabilitat estadística d'un nou revés en el selectiu espanyol en la sessió següent de cotització. Si seguim amb els anteriors desastres, dilluns que ve, 27 de juny, hi haurà sagnia espanyola.

Som conscients que l'anàlisi tècnica en situacions excepcionals com són notícies fonamentals (atacs terroristes, desastres naturals...) pot errar els estudis previs; tot i així, moltes vegades fins i tot el fonamental acaba respectant l'estudi tècnic.

Creiem que les eleccions generals a Espanya són un motiu prou important per prestar atenció a l'Ibex -i els seus components-, no només l'endemà de les eleccions sinó durant aquesta setmana prèvia i especialment divendres.

En aquest article intentem buscar patrons que s'hagin repetit al llarg dels anteriors comicis; qualsevol estadista ens diria que no en podem treure conclusions, ja que la mostra és massa petita, i tindria raó. Però, qui és capaç de dir-nos quin és el mínim nombre de subjectes per arribar a conclusions estadísticament significatives en aquest cas? Si en condicions normals només tenim un nou subjecte cada 4 anys.

Això no és un estudi sobre els resultats d'un fàrmac antiinflamatori, on la quantitat de variables prèvies?(sexe, edat, país, etc.) compliquen l'estudi exponencialment a cada nova variable; no som davant d'un estudi d'aquest tipus.

Hem treballat amb diversos valors: preu de tancament del divendres anterior a les eleccions; preu d'obertura del dilluns següent; mínim de la sessió del dilluns; tancament de la sessió del dilluns. Amb aquests valors hem calculat percentatges per a l'obertura, mínim i tancament de la sessió posterior a les eleccions. Són realment cridaners i escandalosos. Vegin en les diverses gràfiques els resultats, en les quals podem observar que en quatre sessions s'ha obert amb un gap baixista, dos de neutrals i només un d'alcista. En el 100% dels casos, a més, el tancament s'ha fet amb pèrdues, tot i que en les eleccions del 2008 va ser pràcticament neutral. En totes les eleccions, llevat de les del 1996, que va obrir amb un enorme gap a la baixa i la seva obertura va ser el mínim de la sessió, hi ha hagut un bon recorregut a la baixa més important respecte al preu de tancament.

D'altra banda, la mitjana de gap a la baixa en l'obertura és de -1,94%, la mitjana dels mínims de la sessió està en el -3,41% de caiguda respecte al tancament de divendres i la mitjana de pèrdues a l'Ibex-35, en preu de tancament és del -2,3%.

De l'anàlisi de les dades podem concloure que hi ha un dilluns negre després d'unes eleccions espanyoles per a tot inversor tradicional; que hi ha un dilluns daurat per als especuladors que estiguin ben posicionats; que les obertures solen ser baixistes encara que la sagnia continua durant tota la sessió; que hi ha el 0,70% aproximadament entre el preu de tancament i el mínim, cosa que significa que en els últims compassos de la sessió s'experimenta un rebot; i que la mitjana entre el percentatge del preu d'obertura i el mínim és d'aproximadament el 75%, cosa que significa que l'obertura i la seva posterior cotització és realment sagnant per a les posicions llargues. Hi ha estadísticament un bon recorregut a la baixa després de l'obertura.

No som polítics ni podem fer anàlisis exhaustives sobre el possible marc que surti després de les eleccions ni encara menys de com s'ho prendrà el Mercat; però sí que és cert que hem de remarcar la inestabilitat política al nostre país i això, al senyor Diner, no li agrada.

Davant d'aquesta situació, què ha de fer l'inversor? Sempre depèn d'alguna cosa, i aquí hi ha tal variabilitat d'opcions que no acontentaríem mai tothom, així que ho resumim en 3 hipòtesis:

- Si vostè vol estar tranquil i no li importa el fet de no aprofitar el que el dilluns 27 ens depari, estigui fora de Mercat, amb 100% de liquiditat. Divendres és la data límit per sortir de tota posició espanyola.

- Si vostè no vol jugar-se patir tot el cap de setmana i en l'obertura pel gap del dilluns 27, estigui en màxima liquiditat i apuntant a possibles posicions curtes en obertura. Ja hem vist que estadísticament té un bon recorregut a la baixa des de la seva obertura fins al mínim de la sessió i que el tancament de la sessió és inferior a l'obertura.

- Si és dels que vol arriscar, llavors aquests dies són per a vostè. Posicions curtes durant la sessió de divendres i a esperar a l'obertura. Si l'obertura és a favor nostre, automàticament moure stop a preu d'entrada i deixar que l'índex continuï caient. Movem stop a mesura que va caient, sempre a nivells tècnics estudiats fins que el Mercat ens doni, ens faci saltar, l'stop. Però un cop ens el doni, mans quietes: no es torna a operar. Es tanca l'ordinador i passi-ho bé. Ni se'ls ocorri operar en contra del buit d'obertura! No cobreixin el gap ni per casualitat!