L'expresident del Govern Felipe González va assegurar ahir, en al·lusió a Podem, que el PSOE no pot pactar amb un partit que pretén «trossejar» el país amb propostes com el referèndum de Catalunya quan els socialistes representen un «projecte per a Espanya». González va traslladar aquest missatge en el míting que va protagonitzar amb el secretari general i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, a la plaça Major del districte madrileny de Villaverde.

«Mai em trobaran donant suport a populistes immobilistes de dreta, ni a populistes rupturistes de pseudoesquerra que trenquen la solidaritat entre els espanyols», va sostenir l'excap del Govern davant mig miler de persones.

Després d'alertar que el referèndum de Catalunya pot representar una situació similar al «brexit», González va afirmar que els «irresponsables» que «són capaços de trossejar Espanya no són socis de govern per a un partit que té un projecte per a Espanya, per a tots els espanyols».

El PSOE, segons González, «ha de ser majoritari i ha de guanyar les eleccions» perquè, va advertir, no pot ser «ni frontissa, ni crossa» de ningú, sinó «alternativa per al canvi des del diàleg i el compromís».

Les paraules de Felipe González van trobar aviat resposta en el lider de Podem, Pablo Iglesias. que va recordar a l'expresident Felipe González que el PSOE ja és soci de la seva formació i que, de fet, governen junts en diverses ciutats i autonomies, i va exigir als socialistes que aclareixin abans demà si permetrant que segueixi governant el PP. Després d'intervenir en l'acte «Ciutats que somriuen», ala Facultat de Filosofia de la Complutense al costat de regidors d'ajuntaments com el de Madrid, Barcelona, Saragossa, la Corunya, Cadis i València, Iglesias va dir que «si el que ells pretenen és donar suport al PP, ho haurien de dir amb claredat», va respondre Iglesias, que va exigir al PSOE que deixi clar abans de diumenge si prefereix «permetre, per activa o per passiva, que segueixi governant el PP».

Amb tot, Iglesias va recordar a Felipe González que el PSOE ja és soci de Podem, des del moment en què ha permès que puguin governar en alguns dels principals ajuntaments d'Espanya, i fer-ho «millor que governs anteriors».

Podem, per la seva banda, ha donat suport al PSOE en comunitats autònomes com la valenciana, Balears, Extremadura, Aragó o Castella-la Manxa, per la qual cosa es pot dir que tots dos partits «ja són socis». «Espero que aquesta relació se segueixi produint per a un govern de coalició progressista», va confiar. Iglesias, a més, es va mostrar convençut que les apel·lacions a la por contra la seva formació en els últims mesos «han tingut una traducció electoral molt clara», i és que «Podem pot guanyar les eleccions, alguna cosa que ningú s'imaginava fa dos anys». «Units Podem és en aquest moment l'alternativa més viable per guanyar-li les eleccions al PP», va insistir, i per això va demanar «alçada d'Estat» i acabar amb aquest discurs de la por i de la desconfiança, i més després d'un any d'experiència de govern als principals ajuntaments. «No hi ha per què apel·lar a la por; tenim una societat democràtica i madura que triarà al seu president el diumenge. Estic convençut que, malgrat els temors d'alguns, els somriures s'obriran pas el diumenge i guanyarem les eleccions», va concloure.