El líder del PP, Mariano Rajoy, va destacar que el proper Executiu ha de tenir un ampli suport parlamentari amb un horitzó de quatre anys i un programa de govern amb objectius clars, perquè si s'inicia una etapa d'inestabilitat «les coses no aniran bé». Rajoy va advertir que no oferirà «res concret» a la resta de forces polítiques després de les eleccions i que no farà un pas al costat per propiciar l'acord, però va reiterar que està «obert» a arribar a un govern format per diversos partits, en un model similar a l'alemany.

«Estic disposat a l'acord parlamentari, però un govern per governar i ser eficaç, el millor és que tingui un suport parlamentari, que es digui i es marqui un horitzó de quatre anys i es presenti un programa de govern on s'estableixi amb claredat quines són els objectius», va afirmar el president del Govern en funcions.

Va reiterar així la necessitat de donar «estabilitat, seguretat i certesa» per evitar una nova etapa en què sigui «difícil governar» com, va dir, passa en diverses autonomies i ajuntaments, on encara no compten amb pressupostos aprovats.

«Com depenguem, com succeeix en algunes comunitats autònomes, d'extremistes o de radicals, crec que les coses no aniran bé», va alertar.

No obstant això, el candidat a la reelecció es va mostrar «optimista» i esperançat que la «sensatesa s'acabi imposant amb suport parlamentari per a quatre anys». Encara que es produís un resultat similar al del 20 de desembre, va assenyalar que ell actuarà de la mateixa manera que llavors, proposant la gran coalició al PSOE i Ciutadans.