La participació a les eleccions generals d'avui arriba al 69,73 per cent amb el 92,16 per cent dels vots escrutats, molt similar a la del 20 de desembre passat amb els mateixos sufragis i fins i tot unes centèsimes per sobre.

A les sis de la tarda, la dada de participació ofert pel Ministeri de l'Interior - del 51,21 per cent- era el més baix de la història de la democràcia a aquesta mateixa hora, encara que en aquell moment no estava inclòs el vot per correu i, a més, faltaven dues hores per al tancament dels col·legis electorals.

No obstant això, tancades ja les urnes i amb més del 92 per cent de les paperetes escrutades, la participació ha pujat fins al 69,73 per cent, quan el 20D amb aquest mateix dada de recompte era del 69,67 per cent.

Un dels motius que podrien justificar la baixa participació a mitja tarda és que alguns votants semblen haver aprofitat el bon temps per sortir de les seves ciutats i acudir a les urnes a última hora del dia.

També al vot per correu, que no s'introdueix a les urnes fins que no es procedeix al tancament dels col·legis i que en el cas d'avui ha augmentat en un 86,5 per cent respecte a desembre, fins a superar 1,3 milions de electors.

Girona ha viscut avui una jornada electoral de les eleccions generals del 26J, situada dins del pont de Sant Joan i sense incidències destacables, que ha estat marcada per una baixa participació, que a les 18.00 hores era més de 10 punts inferior a les del passat 20D, malgrat les crides de tots els líders polítics catalans a acudir a les urnes.

La participació a Catalunya fins a les 18.00 hores s'ha situat en el 46,38% del cens, uns 10,3 punts inferior que a la mateixa hora de les anteriors eleccions generals, quan es va situar en el 56,62%, segons dades del Ministeri d'Interior.

Amb aquestes xifres, la comunitat catalana era la que menys participació registrava de tot Espanya, on a les 18.00 hores la mitjana se situava en el 51,21%, quasi cinc punts més que a Catalunya. La participació final a Catalunya a les eleccions del 20D del 2015 va arribar al 68,6%.

A Catalunya, aquesta jornada electoral ha coincidit amb un pont de tres dies amb motiu de la festivitat de Sant Joan, en què es calcula que van abandonar Barcelona i la seva àrea metropolitana més de 525.000 vehicles, la qual cosa aquesta tarda estava provocant retencions quilomètriques en l'operació tornada.

Aquesta circumstància podria portar al fet que en les dues últimes hores de votació es produís un repunt de la participació a la comunitat catalana, amb els vots d'aquells que puguin arribar a l'últim moment als seus col·legis electorals.

La província de Barcelona és la que més ha acusat la caiguda de la participació, amb un descens del 10,4% davant de les eleccions del passat 20D, quan a les 18.00 hores havien votat el 57,52% dels electors davant els 47,16 que ho han fet avui fins a la mateixa hora.

A Lleida, la demarcació amb menor participació de tot Espanya, exceptuant Ceuta-Melilla, havien votat a les 18.00 hores el 41,13% del cens, davant del 51,18% que ho havien fet el passat 20D a la mateixa hora, fet que suposa un descens del 10,05%.

A Girona, el descens de participació s'ha situat en 9,8 punts: mentre que a les 18.00 hores del 20D havien votat el 54,9% dels electors, avui a aquesta hora han acudit a les urnes el 45,13% del cens.

El nombre de votants fins a aquesta hora s'ha reduït a Tarragona un altre 9,8%, amb una participació que s'ha situat en 44,76% mentre que el 20D arribava als 54,58% a les 18.00 hores.

Aquesta baixa participació s'ha produït malgrat que, després d'exercir el seu dret de vot, tots els candidats dels partits catalans hagin destacat la importància de la jornada electoral, que s'ha desenvolupat sense incidents destacables, a excepció de la mort d'un home per un problema coronari quan entrava en el seu col·legi electoral.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha votat a Girona i ha apel·lat a la participació dels ciutadans, especialment d'aquells descontents amb la celebració d'unes noves eleccions després de les del passat 20 de desembre.

El candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha fet una crida, després de votar al col·legi electoral situat a l'Escola Industrial de Barcelona, a que hi hagi "una participació massiva a Catalunya", com garantia que es produeixi un canvi.

Gabriel Rufián, candidat d'ERC, ha fet també una crida a la participació per defensar els interessos de Catalunya, després de dipositar el seu vot a l'escola Ribatallada, al barri de la Creu Alta de Sabadell (Vallès Occidental).

La candidata del PSC, Meritxell Batet, que ha votat al col·legi Pare Poveda de l'avinguda de Vallcarca de Barcelona, ha considerat "fonamental" que les eleccions d'avui derivin en un canvi de Govern i que, aquesta vegada, sigui possible conformar un executiu.

El cap de llista per Barcelona de CDC, Francesc Homs, ha cridat a votar perquè sorgeixi "la resposta catalana" a les "dolentes arts" del govern del PP, després de dipositar el seu vot al col·legi electoral del Centre Cultural Costa i Font, a Taradell (Osona).

El ministre de l'Interior i candidat del PPC, Jorge Fernández Díaz, ha confiat de la seva banda en que el resultat del 26J pot portar a constituir "un Govern estable, sòlid i no en funcions, sinó amb plenitud de competències per fer front als nombrosos desafiaments que tenim".