El secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, ha afirmat aquest dilluns que la confluència d'Units Podem continua confiant en el referèndum com a 'via per solucionar el problema d'encaix territorial de Catalunya'. 'Tenim l'unilateralisme de l'independentisme que ja hem vist on arriba i l'unilateralisme de Mariano Rajoy que també hem vist on arriba, es retroalimenten', ha afegit Echenique, que s'ha congratulat que la proposta hagi portat En Comú Podem a revalidar la victòria a Catalunya.

Tot i la dificultat per trobar suports al referèndum, el dirigent del partit morat ha assegurat que no han trobat cap solució 'millor' i ha reconegut que la seva posada en marxa dependrà de les 'majories parlamentàries'. En referència a la possibilitat de confegir un govern alternatiu al PP, Echenique s'ha mostrat 'obert' a participar d'un govern 'progressista', tot i que ha admès que com a tercera força no els correspon la 'iniciativa de liderar-lo'.

'Ningú no sap per què els resultats no han estat els que deien les enquestes, nosaltres tampoc', ha dit el secretari d'organització de Podem, que ha constatat que, efectivament, 'totes les enquestes i analistes polítics s'han equivocat'. En una roda de premsa posterior al consell de coordinació del partit, Echenique ha lamentat que els resultats obtinguts als comicis no han estat 'satisfactoris': 'Aspiràvem a més', ha admès.

En la línia del que ja va explicar el secretari general de la formació, Pablo Iglesias, un cop acabat l'escrutini, Echenique ha posposat la valoració de resultats per després d'una 'anàlisi científica i amb dades' que pugui explicar 'què s'ha fet bé i què s'ha fet malament'. Preguntat pels periodistes, ha afirmat que dins l'executiva s'ha fet 'autocrítica' però ha evitat treure conclusions en ferm de quins 'factors' han provocat uns resultats menys positius dels que esperaven. Tot i la prudència, Echenique s'ha queixat que Units Podem hagi estat l'ase dels cops de totes les formacions polítiques i ha posat sobre la taula que el discurs bel·ligerant del PSOE hagi pogut 'engreixar la dreta'.

Tot i les crítiques a Ferraz, Units Podem vol mantenir un 'diàleg fluïd' amb els socialistes. Davant la possibilitat d'un acord de govern que inclogués C's, com ja va passar en les negociacions per desencallar la passada legislatura, Echenique ha afirmat que 'el programa importa'. 'Si es posa sobre la taula el mateix programa, no validarem la continuïtat de l'austeritat', ha reblat, i ha lamentat que les propostes que van signar PSOE i C's eren 'més properes al PP o C's que als socialistes'.

La coalició amb IUEl dirigent de Podem ha reconegut que esperaven més representació al Congrés per la suma de vots amb el partit d'Alberto Garzón. 'Una suma mecànica de vots ens col·locava en segon lloc', ha manifestat Echenique. Preguntat pel futur de la confluència, que ha rebut un milió menys de suports, ha assegurat que la valoració de l'entesa entre Podem i IU no té a veure amb la 'rendibilitat electoral', sinó que és 'positiva' perquè forma un bloc de canvi a 'mig i llarg termini'.

Echenique ha confirmat que les dues formacions es presentaran en coalició a la cita electoral a Euskadi, prevista per a finals d'any, on també s'ha endut la victòria aquest 26-J.