Uns resultats gairebé calcats a Catalunya. Entre les eleccions del 20-D i del 26-J, només s'ha produït un canvi en àmbit català: el PP ha guanyat un diputat i el PSC l'ha perdut. La resta tot igual, en la distribució dels escons. En Comú Podem s'ha tornat a imposar en les eleccions generals a Catalunya amb 12 diputats, ERC s'ha consolidat com a segona força amb nou escons i Convergència ha obtingut vuit diputats. L'única diferència ha estat entre els dos principals partits a l'Estat, ja que el PSC ara s'ha quedat amb set diputats, el PP n'ha aconseguit sis i Ciutadans n'ha mantingut cinc.

LES VOTACIONS A CATALUNYA, MUNICIPI A MUNICIPI

De fet, per circumscripcions catalanes, Girona, Barcelona i Tarragona van repetir ahir els mateixos resultats de fa mig any (en el repartiment de diputats), mentre que el canvi va ser a Lleida. El PP va guanyar un escó en aquesta província (on el 20-D no va tenir representació) en detriment del PSC, que es va quedar sense diputat a Lleida. Pel que fa al percentatge de vot, es van produir algunes diferències. En el conjunt de Catalunya, En Comú Podem es va mantenir per damunt del 24%, ERC va créixer més de dos punts (es va situar per sobre del 18%) i CDC -que ara es presentava en solitari amb les seves sigles, sense revalidar la coalició Democràcia i Llibertat- va caure més d'un punt (es va quedar fregant el 14%).

En canvi, tot i que va perdre un diputat, el PSC va augmentar el percentatge de vot. La formació socialista va pujar prop de mig punt entre les quatre demarcacions catalanes, superant el llindar del 16%. De fet, el PSC va obtenir més vots que CDC (uns 70.000 més en tot Catalunya), malgrat que la distribució dels escons per circumscripcions va jugar en contra de l'increment socialista. El PP -amb Jorge Fernández Díaz com a líder- va guanyar més de dos punts (es va situar per damunt del 13%) i C's va caure prop de dos punts (es va quedar fregant l'11%).

Disset diputats sobiranistes

D'aquesta manera, es va mantenir el nombre de 17 diputats sobiranistes (la suma dels escons que van aconseguir ERC i CDC). Fa quatre anys, en les eleccions generals del 2011, entre els dos partits van arribar al rècord de 19 diputats (llavors Convergència va obtenir 16 escons sota la federació de CiU i ERC tres), mentre que en els comicis del 2008 van ser 13 diputats (10 de CiU i tres d'ERC). En el cas del percentatge de vot, la suma entre els dos partits va superar el llindar del 32%. Per tant, la formació republicana i Convergència van tenir -en conjunt- un punt més que fa mig any. Ara bé, no van repetir el percentatge de vot del 36% dels comicis del 2011. Tampoc el 39,6% que els dos partits van aconse?guir fa menys d'un any en les eleccions al Parlament del 27-S, sota la marca de Junts pel Sí.

Pel que fa a la victòria d'En Comú Podem a Catalunya, la coalició va tornar a guanyar a la ciutat de Barcelona amb un percentatge de vot per sobre del 25% (malgrat que es va tractar d'un punt menys). En Comú Podem també es va tornar a imposar a l'àrea metropolitana de Barcelona, en localitats com Santa Coloma de Gramenet (tot i que el PSC va retallar les distàncies), l'Hospitalet i Cornellà de Llobregat.

CDC, cinquena a Barcelona

En el cas de Convergència, va mantenir el nombre de diputats com a cinquena força a la província de Barcelona (on va perdre un punt en percentatge de vot). CDC també va ser la cinquena formació més votada a Tarragona i la segona a Lleida. En aquesta última província la sorpresa va ser pel PSC que, malgrat tenir l'alcaldia de la capital amb Àngel Ros, es va quedar sense representació.

De fet, el repartiment dels quatre escons a Lleida va ser d'un diputat per partit (ERC, CDC, En Comú Podem i PP). Igual que a Tarragona, on cada formació (En Comú, ERC, PSC, PP, CDC i C's) va aconseguir un escó. Pel que fa a la província de Barcelona, En Comú Podem va dominar amb nou diputats, el PSC i ERC en van tenir cinc, mentre que PP, CDC i C's en van obtenir quatre cadascun.

Miquel Calçada no entra

Les diferències més significatives dels resultats van ser al Senat. El fet és que ERC i CDC van empatar el 20-D amb sis senadors cadascun i En Comú Podem en va aconseguir quatre. En canvi, en les eleccions del 26-J, ERC va arrasar amb 10 senadors, En Comú va repetir amb quatre i CDC es va quedar amb dos. Per Barcelona, el candidat convergent Miquel Calçada no va entrar al Senat.