Els electors s'han comportat de forma similar a com ho van fer en els comicis de desembre, però el fet que CDC segueixi amb la seva tendència a perdre un llençol a cada bugada li ha permés a ERC seguir destronant-la en bona part dels municipis de la província. Lluny queden aquells 215 municipis on els nacionalistes van aconseguir imposar-se l'any 2011 abans de partir la federació de CiU, els republicans li segueixen menjant terreny electoral. El sorpasso existeix a les comarques gironines però l'ha fet ERC respecte de CDC.

Però si una cosa confirma la repetició de les eleccions és que la massa electoral ha fragmentat el pes dels partits perquè ara la quota de mercat està més repartida, com demostra la consolidació d'En Comú Podem (ECP) i els vots que reté C's, encara que aquesta darrera formació ha començat a desinflar-se a favor del PP, que ha sortit reforçat en aquestes eleccions recuperant vots i escalant posicions en tots els municipis.

El resultat que es va plasmar a la ciutat de Girona serveix com a radiografia del que ha succeït electoralment als municipis de la província. Si el desembre ERC va quedar a només 173 vots de CDC (aleshores DL), ahir va passar-li per davant amb 1.207 vots més. La partipació va ser més baixa però la resta de posicions es van similars, ECP en tercer lloc, PSOE quart, i PP va avançar C's.

Respecte al mes de desembre, els republicans han desbancat a CDC per fer-se amb la primera posició a Arbúcies, Banyoles, Begur, Caldes de Malavella, Calonge, Campdevànol, Cassà de la Selva, Hostalric, l'Escala, Olot, Porqueres i Vilafant. Els convergents han pogut mantenir-se primers en pocs llocs més que Anglès, Castell Platja d'Aro, Llagostera, Puigcerdà, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Hilari Sacalm i Vidreres.

Els socialistes segueixen en hores baixes i només aguanten en municipis de la costa com Blanes, Lloret, Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols, i han remuntat tímidament a Roses i Vilafant. No ha pogut aconseguir ser la força més votada a la Jonquera com en els comicis del 20-D. El PP ha aconseguit un excel·lent resultat a Roses en quedar com a primera força política. A Figueres, el PP ha quedat 71 vots per sota de CDC.

En Comú Podem s'ha convertit en hegemònica tercera força a pràcticament totes les localitats més importants de la demarcació, a excepció de Blanes, Hostalric i Sant Feliu de Guíxols on ha aconseguit imposar-se, consolidant així una tendència que ja s'havia perfilat el desembre. La davallada de Ciutadans ha sigut general.