La irreformabilitat de l'Estat espanyol i la independència catalana com l'única via de canvi possible van centrar el missatge d'Esquerra Republicana al final de la nit electoral, amb unes idees que van recalcar tant el seu candidat per Barcelona com el president del partit. Aquest últim, Oriol Junqueras, va afirmar que "l'únic canvi real és el d'una Catalunya independent", perquè els resultats electorals d'ahir signifiquen que "Espanya és irreformable, no vol canviar" i que "Catalunya ha tornat a demostrar la seva capacitat de transformació".

Junqueras va apel·lar "al conjunt de forces que opten per una via democràtica per construir una república catalana" i es va adreçar "a qui vulgui compartir una crida contra les clavegueres de l'Estat, on és evident que no té cap conseqüència electoral, ans al contrari". "A l'Estat espanyol, la majoria no creu que els casos de corrupció siguin suficients per deixar de votar el PP", va reblar el dirigent republicà i actual conseller d'Economia i Hisenda del Govern de la Generalitat.

Després de les segones eleccions estatals en sis mesos, el president d'Esquerra Republicana va remarcar que "tornem a allargar les nostres mans, tornem a abraçar tothom en aquest projecte guanyador i transformador que és el full de ruta independentista" i va reiterar la voluntat del seu partit d'"ampliar les bases tant com sigui possible, perquè estem convençuts que els que creien que hi havia altres possibilitats de canvi avui [per ahir] han comprovat que no és possible".

Finalment, Oriol Junqueras va instar a "conjurar-se per continuar el camí del mandat democràtic del 27 de setembre".

Abans de la intervenció del president del partit, el candidat per Barcelona, Gabriel Rufián, va dir que "ERC ha estat el partit català que més ha pujat en tant per cent i en vot absolut", perquè -va argumentar- "els ciutadans ens han vist com la força més útil per al canvi a Catalunya".

En canvi, el cap de llista republicà va assegurar que "l'Estat espanyol és irreformable perquè ha tornat a guanyar el PP". El cap de llista va insistir que "l'únic camí" és "la República catalana, el govern Puigdemont-Junqueras i respectar el full de ruta cap a la independència".

Crida a En Comú Podem

Gabriel Rufián també va tenir paraules per a la formació guanyadora a Catalunya, En Comú Podem-Lluitem pel canvi, a la qual va convidar, "des de l'afecte i la fraternitat, a sumar-se al canvi". El candidat d'Esquerra els va assegurar que "el canvi, el país que imaginen ja existeix i es diu República Catalana", on va dir que "sou molt benvinguts".

El cap de llista republicà va tancar la seva compareixença amb la proclama "visca Esquerra, visca Catalunya lliure".