o deixa de ser curiós que, tres dies abans de les eleccions, el PP, el PSOE i C's hagin agafat el micròfon dels mitjans per informar-nos, aprofitant a posar-se per sobre de David Cameron i fent referència al Brexit, que de referèndums, com menys, millor, i que no es poden fer preguntes complexes a la ciutadania perquè les qüestions complexes les han de resoldre els polítics. Dic que no deixa de ser curiós perquè justament han tornat a convocar eleccions perquè ells han estat incapaços de resoldre qüestions complexes i han de mirar que els electors els les resolguin. Espanya pateix pactitis aguda.

A la vista dels resultats potser el primer que caldria destacar és la davallada de la participació, especialment a Catalunya, deu punts més baixa que el 20-D. Difícil de destriar percentatges entre cansament i desinterès. Sembla que el FernandezGate no ha passat factura al PP, tot el contrari. L'afer, que no ha sortit a la llum gràcies a una investigació honesta, sinó fruit d'una vendetta entre caps policials, segons apunten diversos mitjans, a Espanya no els preocupa. Els és ben indiferent que jutges, magistrats i ministres conxorxin per enfonsar els contraris. Un ?panorama edificant, francament. Cal destacar, doncs, el resultat del PP a les Castelles o a Galícia. Semblen monolítiques. Un graner de vots inacabable. Fins i tot s'ha cruspit Andalusia, el País Valencià i les illes. També cal destacar el resultat mediocre de Ciutadans. Albert Rivera no aconseguirà canviar Espanya des de Catalunya, com li agradava de dir, prescindint del pes de la història, que és insistent en aquest aspecte. I el PSOE aguanta. De moment no arriba ni el canvi, ni el recanvi, perquè Unidos Podemos no ha esgarrapat com es prometia.

Pel que fa a les comarques gironines podríem dir que ja som independents, com passa també a Lleida. ERC i sobretot CdC tenen feina a Tarragona i a Barcelona, on guanya En Comú Podem. Aquestes eleccions insisteixen a mostrar que Catalunya és on era. Fent la seva.

Els electors no han volgut resoldre la complexitat. Si hi ha xarop contra la pactitis, que el busquin i en prenguin, perquè tot continua igual.