El líder de Ciutadans (C's), Albert Rivera, ha apostat aquest dilluns per obrir una taula de negociació a tres bandes, amb el PP i el PSOE, i ha refermat el rebuig del seu partit a un govern encapçalat per Mariano Rajoy. "No donarem suport a cap govern de Rajoy. Si tot ha de seguir igual, amb el mateix president, estarem a l'oposició. Si volen comptar amb els votants de C's, han de saber que volem canvis", ha dit de forma taxativa. En roda de premsa a Madrid, Rivera ha reconegut que els seus 32 diputats no són necessaris perquè hi hagi un nou govern a Espanya. Ara bé, ha matisat que sí que són condició perquè hi hagi reformes. D'altra banda, el cap de files de la formació taronja ha deixat clar que no participarà d'aliances al costat de partits nacionalistes com el PNB, que creu que "qüestionen la igualtat i unió dels espanyols".

Rivera ha defensat que PP, PSOE i C's obrin a partir de quan abans millor una taula negociadora per teixir un acord d'"àmplia majoria". Creu que aquesta és la millor fórmula per garantir la governabilitat a l'Estat, tot i que ha reconegut que el seu partit amb 32 escons, 8 menys que el 20-D- ja no és "necessari" perquè hi hagi un nou executiu, sempre i quan els socialistes decideixin facilitar la investidura dels populars.D'aquesta manera, Rivera ha volgut traslladar la pressió al PSOE i refermar la preferència de l'executiva nacional taronja a una gran coalició.

En canvi, ha rebutjat de forma frontal donar suport a un pacte integrat per formacions nacionalistes com el PNB. Ciutadans, en cap cas, vol repetir l'escenari dels últims "35 anys" de democràcia, en què la governabilitat espanyola ha estat condicionada pels partits nacionalistes bascos, catalans o canaris, ha explicat Rivera.Durant la campanya electoral, C's va deixar clar que no contribuiria a revalidar la presidència de Mariano Rajoy, ni tan sols abstenint-se en la investidura.

A la pregunta de si mantenen aquesta màxima, Rivera ha respost aquest dilluns, en roda de premsa a Madrid, que el seu partit "no donarà suport" a un govern encapçalat pel líder del PP. Ara bé, ha matisat que "mai" van parlar de "veto" a Rajoy."No hi ha un ni un sol votant que no sàpiga que C's no donarà suport ni estarà en un govern en què estiguem pendents de la corrupció, de Bárcenas o de Rita Barberá. Si tot ha de ser igual, amb el mateix president, estarem a l'oposició, farem una oposició responsable", ha promès tot afirmant que volen fer possible "el canvi" i "les reformes que ni PP ni PSOE han emprès en 35 anys".

En aquesta línia, ha volgut treure pit i reivindicar el paper cabdal del seu partit tant per assegurar la posada en marxa de reformes substancials al si de l'Estat com per aconseguir asseure populars i socialistes en una mateixa taula negociadora. Ha demanat a PP i PSOE que "trenquin la Guerra Freda i abandonin les trinxeres ideològiques" i posin per davant els interessos generals als "noms" i les "cadires".

En clau d'anàlisi electoral, Rivera ha dit que els resultats aconseguits aquest diumenge 3.123.769 vots, amb el 13,05% del percentatge total- són "acceptables", tot i que "no suficients" pel que fa a nombre d'escons (32 front als 40 del 20-D), ja que esperaven revalidar la xifra de diputats al Congrés. Lluny de fer autocrítica, el cap de files de la formació taronja ha atribuït el descens a la llei electoral espanyola, que creu que els ha perjudicat: "amb només vuit dècimes menys de percentatge de vot, perdem vuit diputats". A més, ha tornat a assegurar que el seu partit ha aconseguit "consolidar l'espai de centre polític" a l'Estat, "com fa 30 anys que no passava".