El portaveu socialista al Congrés Antonio Hernando ha manifestat aquest dilluns que el PSOE no donarà suport el candidat del PP Mariano Rajoy en una votació d'investidura ni tampoc s'abstindrà per fer-lo president. Així ho ha manifestat Hernando en la roda de premsa posterior a l?executiva en la qual els socialistes han analitzat els resultats electorals, després de perdre cinc escons i mantenir-se com a segona força més votada, amb 85 diputats. El portaveu ha instat Rajoy a aclarir si es presentarà a la investidura i l'ha convidat buscar suport entre els seus ?afins ideològics' entre els quals ha inclòs 'les dretes nacionalistes'. Sobre la possibilitat d'explorar un pacte entre PSOE i Units Podem, Hernando ha assenyalant que 'no dóna, dóna menys en les anteriors eleccions? i ha responsabilitzat de nou Pablo Iglesias d'haver 'afeblit l'esquerra? i d'?allunyar la possibilitat de canvi?.

El portaveu socialista ha rebutjat que la pressió es traslladi al PSOE i ha insistit en diverses ocasions que totes les hipòtesis passen per les iniciatives que prengui tant el PP com Mariano Rajoy, 'que ha de començar a sumar'. Hernando ha recordat com després del 20-D el PSOE va intentar buscar suports i ha dit que els populars ho han d'intentar ara. Sobre unes terceres eleccions ha assenyalat que el PSOE creu que no seria una bona decisió després de l'inestabilitat generada pel 'Brexit' i ha afegit que per responsabilitat cal que hi hagi govern. Antonio Hernando ha explicat que l'executiva ha fet una primera interpretació dels resultats i ha valorat que en una situació molt difícil han aconseguit continuar com a primera força de l'esquerra.

Amb tot, el portaveu del PSOE ha afegit que l'executiva no està satisfeta perquè 'sortim a guanyar a la dreta'. 'Ni autocomplaença ni eufòria ni res que s'assembli', ha remarcat Hernando, que ha reiterat que malgrat ser la principal força d'esquerres ?aquesta força ha de ser alternativa a la dreta i no ho som'. 'Les empreses de demoscòpia s'ho han de fer mirar' Després d'això ha demanat també una reflexió a les empreses demoscòpiques 'perquè creen climes i corrents que responen a bombolles' i ha afegit que 's'ho han de fer mirar' perquè el PSOE és la principal força política i no ha hagut 'sorpasso' d'Units Podem.

Hernando ha continuat assenyalat que Iglesias va tenir oportunitat de fer president Pedro Sánchez però va decidir 'donar-li una segona oportunitat' a Rajoy que, ha dit, 'li ha d'estar molt agraït'. En aquest sentit, ha lamentat que 'el canvi s'allunya' ha recordat unes paraules de Julio Anguita a Iglesias. 'Li va dir, Pablo o ara o mai' ha dit Hernando, que ha respost 'doncs serà mai, Pablo'.

El Comitè federal analitzarà els resultats el 9 de juliolEl portaveu del PSOE també ha informat els mitjans que els socialistes celebraran el 9 de juliol un comitè federal per acabar d'analitzar els resultats. Hernando ha manifestat la necessitat de reflexionar sobre la modernització, rellançament i reconstrucció del partit, i ha remarcat que 'quan treballem colze a colze els resultats són millors'. Sobre si Pedro Sánchez continuarà el portaveu socialista ha respost 'creiem que hem d'atendre primer el més urgent i això és que hi hagi govern'.