La Borsa de Madrid es va llevar optimista després de la victòria de Mariano Rajoy a les urnes, insuficient per formar Govern amb facilitat però força més contundent que la de les eleccions del 20-D i que la que predeien els sondejos demoscòpics. L'Ibex-35 va arribar a guanyar un 3% -en paral·lel, la prima de risc espanyola, l'indicador que fixa el cost del deute públic, baixava fins als 158 punts bàsics. Però els efectes del Brexit van tenyir de vermell els principals parquets europeus -Frankfurt i Londres obrien amb pèrdues de més de l'1%- els quals, de retruc, van aigualir la festa espanyola.

D'aquesta manera, sobre les 12 hores del migdia l'Ibex-35 ja cedia un 0,69% (el pessimisme desencadenat pel Brexit, doncs, podia més que l'optimisme insuflat entre els inversors per la victòria de la dreta, l'executora de les polítiques austeres dictades per Brussel·les sota l'empara de Berlín i la gran defensora de l'estabilitat pressupostària i de les reformes estructurals, tan reclamades per les patronals). Al tancament de la sessió, les pèrdues, a Madrid, s'enfilaven fins a l'1,83% i retornaven l'indicador a nivells de fa tres anys. En el que portem d'any, el parquet espanyol registra unes pèrdues acumulades que s'aproximen al 20%. Tot i que l'Ibex-35 va registrar la caiguda més moderada del conjunt de parquets europeus, els inversors acusen la incertesa que genera el Brexit i comencen a donar per descomptat que el Regne Unit entri en recessió la segona meitat de 2016 i el 2017. En aquest context, la lliura esterlina va torna a devaluar-se i va caure a nivells més baixos que els registrats divendres passat, quan es van conèixer els resultats del referèndum anglès.

De la seva banda, l'índex DAX?de Frankfurt confirmava la tendència a la baixa de l'obertura i tancava amb pèrdues lleugerament superiors al 3%; el FTSE-100 de Londres davallava un 2,55%; el CAC-40 de París ho feia un 2,97% i el selectiu FTSE?MIB de Milà s'estavellava un 3,94%.

En el pla internacional, les borses xineses s'erigien en una de les excepcions que confirmen la norma de la por generalitzada que s'ha instal·lat als mercats: Xangai guanyava un 1,45% i Shenzen millorava un 2,27%. Van comptar amb l'ajuda del primer ministre xinès, Li Keqiang, que ahir expressava l'optimisme del Govern de Pequín respecte al futur de l'economia nacional. Ho feia en un discurs en l'edició estiuenca del fòrum de Davos, que va tenir lloc a la ciutat xinesa de Tianjin: «Som i seguirem essent molt optimistes sobre l'economia xinesa», va declarar Li, que va demanar a tots els països «treball conjunt» per impulsar el creixement global. En aquest context, l'executiu de Pequín ha anunciat plans per reduir la seva capacitat productiva sobrant, que contemplen la pèrdua d'1,8 milions de llocs de treball. Iniciatives com aquesta, va exposar el primer ministre, demostren la «responsabilitat» de la Xina en la lluita contra l'excés de capacitat productiva, un problema al que Li atorga la categoria de «global».

Al continent americà, d'optimisme, res de res, almenys en l'obertura de les borses amb més pes específic. Al tancament d'aquesta edició, Wall Street perdia una mica més de l'1%; la borsa de Mèxic, per la seva part, s'aproximava a un 2% negatiu i la de Buenos Aires baixava un 1,26%. Una jornada més, l'allargada ombra del Brexit creuava l'oceà Atlàntic.