La formació de CDC podria quedar-se sense grup parlamentari propi al Congrés en la XII legislatura per primera vegada en la seva història en no complir amb tots els requisits que marca el Reglament de la Cambra baixa per a la conformació dels grups. El Reglament del Congrés estableix que podran formar grup parlamentari separat aquells partits que tinguin com a mínim cinc diputats i que a més hagin obtingut almenys un 15 per cent dels vots en les circumscripcions en les quals es presenten.

CDC ha repetit els seus resultats del mes de desembre amb vuit diputats, amb la qual cosa compleix el primer dels requisits, però no arriba al 15 per cent dels vots en el conjunt de Catalunya, ja que s'ha quedat en el 13,92 per cent dels sufragis, davant del 15,08 dels comicis anteriors. Ja en la passada legislatura, la Mesa del Congrés li va permetre formar grup ja que va tenir en compte el seu resultat a tot Catalunya i no circumscripció a circumscripció com s'havia aplicat altres vegades.

De fet, a les eleccions que es van celebrar ahir, el grup de CDC només va complir aquest requisit a Girona, amb un 23,24 per cent, i a Lleida, amb un 22,64 per cent, però no a Barcelona, on és cinquena força política amb un 12,26 per cent, ni tampoc a Tarragona, on es va quedar amb un 13,72 per cent dels vots.

Si finalment aquests vuit diputats de convergència no aconsegueixen formar grup parlamentari separat, haurien d'integrar-se en el grup mixt al costat dels grups d'EH-Bildu, CC, Nueva Canarias, Fòrum i UPN.

Quedar-se sense grup li impediria també cobrar les subvencions per enviament de propaganda electoral, restringides a les formacions que han aconseguit el seu propi grup parlamentari.

Això no obstant, la redacció del Reglament del Congrés és ambigua i al llarg de la història s'han autoritzat les martingales més dispars, com el préstec de diputats, comptant sempre lògicament amb l'anuència de la majoria parlamentària. Res impedeix que la negociació per a la investidura pugui comportar un acord d'aquest tipus, de manera que CDC pogués hipotèticament abstenir-se en la votació per elegir el nou president del Govern a canvi de mantenir el seu grup.

Al marge de CDC, tot indica que Units Podem i les seves tres confluències hauran de conformar un únic grup conjunt com els va succeir en la XI legislatura. El Reglament del Congrés prohibeix que puguin constituir grup parlamentari separat diputats que pertanyen a un mateix partit.

La norma interna de la Cambra també prohibeix que formin un grup separat aquells partits que no s'han enfrontat entre ells a les eleccions, com és el cas d'Units Podem i les seves confluències a Galícia, la Comunitat Valenciana i Catalunya.