El candidat de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) per Barcelona, Francesc Homs, va destacar ahir la "capacitat de resistir" de la seva formació, malgrat uns resultats que va admetre que "no eren els que volíem". En aquest sentit, el candidat convergent va avisar que l'independentisme serà "decisiu" per a la formació d'un nou govern a Espanya i es va declarar disposat a fer fora el PP de La Moncloa.

Al Museu Marítim de Barcelona, on CDC va seguir la nit electoral, Homs va assenyalar després dels resultats que "mal que els pesi l'independentisme torna a ser decisiu en la política espanyola. Els nostres vots aniran a preu d'or". "Li dedicaré això a Fernández Díaz i a tots aquells que han fet guerra bruta i que han utilitzat les clavegueres de l'Estat, perquè malgrat el conjunt del resultat, nosaltres estem a punt i disposats a fer-los fora de la Moncloa, i ho farem", va remarcar en la seva compareixença per valorar els resultats electorals.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va constatar ahir després dels resultats de les eleccions generals que no hi ha alternatives a la independència davant el projecte "immòbil" de l'Estat, per la qual cosa ha cridat als que "fantasiegen" amb referèndums a sumar-se al procés independentista.

Puigdemont va indicar que aquestes eleccions "innecessàries" no han fet canviar "la realitat" del procés sobiranista, cosa que serveix, al seu parer, per "ser més forts i decidits" per als pròxims mesos. El president català, que va comparèixer juntament amb el líder de CDC, Artur Mas, i el candidat Francesc Homs, va assenyalar que, si el 20-D es va constatar "la defunció de la tercera via", després dels comicis d'avui es comprova que "el referèndum no gaudeix de bona salut". Puigdemont va jutjar que el missatge que s'estén "més enllà de Madrid" des de Catalunya és "nítid i explícit" a favor del procés sobiranista i va considerar que, malgrat que les eleccions eren "innecessàries", ha "valgut la pena" concórrer-hi per donar un "aval" al full de ruta sobiranista. Va subratllar que el "tronc central" d'aquest procés independentisme segueix sent CDC, malgrat perdre amb ERC el pols sobiranista. En tot cas, el president català, en referència al conjunt de l'independentisme, va avisar que "la realitat tossuda d'un país que està en moviment i que no s'ha frenat ni un pas per unes eleccions innecessàries trucarà a la porta de La Moncloa". Després de les compareixences de Francesc Homs i de Carles Puigdemont, va arribar el torn del líder de CDC, Artur Mas, que va culpar ERC de la victòria d'En Comú Podem a Catalunya: "Si ha guanyat Podem és perquè no ha estat possible la unitat del sobiranisme", va concloure.