L'Assemblea Nacional Catalana va celebrar que els partits independentistes (ERC i CDC) hagin «guanyat» les eleccions d'ahir en escons i vots a Catalunya si se sumen els seus resultats, així com que les forces favorables a un referèndum mantinguin «una posició hegemònica». Segons indica l'ANC en un comunicat, els partits independentistes van aconseguir «la victòria» a Catalunya en obtenir en conjunt 17 diputats, però els resultats també permeten constatar que existeix «un ampli consens per a la celebració d'un referèndum sobre la independència», tenint en compte els suports obtinguts per En Comú Podem.

Que Convergència i ERC han aconseguit junts 17 diputats és estrictament cert, però no ho és que hagin guanyat les eleccions perquè les tres forces declaradament no independistes (PSC, C's i PP) han aconseguit un escó més. En nombre de vots tampoc guanyen perquè mentre CDC+ERC arriben a 1.169.035 vots, els altres tres partits n'aconsegueixen 1.499.515.

Això indica, subratlla l'ANC, que «el suport sobiranista es manté intacte a les urnes», per la qual cosa l'entitat es disposa a encarar la seva consulta interna per pronunciar-se sobre un referèndum unilateral vinculant d'independència. «Els partidaris del dret a decidir i d'un referèndum mantenen a Catalunya una posició hegemònica, amb una clara majoria absoluta amb escons i un ampli suport en vots», apunta.

Pel que fa als resultats al conjunt de l'Estat, l'ANC considera que «apunten a la repetició d'un executiu del PP que continuarà governant en contra dels interessos del poble de Catalunya».