El líder del PP, Mariano Rajoy, començarà les negociacions amb el PSOE perquè la seva prioritat és trobar una «fórmula de govern» que els inclogui. El candidat no descarta cap escenari, tampoc un pacte amb C's, PNB?i Coalició Canària, però creu que «en temes fonamentals necessitem el PSOE». Ha emplaçat els socialistes i C's a tancar un acord estable i els ha advertit que forçar unes noves eleccions «seria una irresponsabilitat antològica».

Mariano Rajoy començarà converses quan torni de la cimera europea d'aquesta setmana, on ha concertat una cita amb Angela Merkel per parlar del resultat de les eleccions i del Brexit. El candidat popular té intenció de reunir-se en primer lloc amb el líder dels socialistes, Pedro Sánchez. Rajoy va assenyalar ahir que els resultats «han avalat l'estratègia» després del 20-D d'«acatar el mandat de les urnes, admetre la necessitat de pactes, oferir al PSOE?i a C's la gran coalició i fugir de la teatralització de la política» dels altres. Malgrat prioritzar el PSOE, ha estès la mà als «partits moderats» -en referència al PSOE?i C'S- perquè «junts fem el que estan demanant els espanyols». Va recordar que hi ha «prioritats i mesures urgents» i va citar «mantenir la recuperació econòmica i la creació d'ocupació», «apuntalar la sostenibilitat i capacitat de l'Estat del benestar revisant el model de finançament autonòmic», o «la unitat d'Espanya». Per a Rajoy «seria fonamental» tenir tancat un acord a finals de juliol o principi d'agost. Manifesta a PSOE i C'S que seria «inaudit que ara no es pogués formar un govern i que anéssim a terceres eleccions». «Jo no renunciaré a governar», va advertir, insistint que prefereix la gran coalició per formar govern estable durant quatre anys, tot i que està «obert a totes les fórmules». Està disposat a explorar un acord amb C's, PNB i CC, que el deixa a un sol escó de la majoria absoluta i que li permetria governar si algun diputat, com podria ser el cas del representant de Nueva Canarias adscrit al grup del PSOE, s'abstingués.

Rajoy va rebre la felicitació de l'expresident del govern, José María Aznar, que ara insta a encarar les negociacions amb «amplitud de mires i generositat» i celebra que el PSOE?continuï de segona força.

Per la seva banda, el portaveu del PPC al Parlament català, Xavier García Albiol, en la mateixa línia que la presidenta, Alícia Sánchez-Camacho, confia que la majoria de l'Executiva del PSOE «actuï amb responsabilitat i sentit d'Estat».