Patronal, sindicats i altres agents econòmics van reclamar ahir, un dia després de les segones eleccions generals en sis mesos, que els partits polítics iniciïn negociacions «com més aviat» per formar un govern «amb rapidesa» i acabar amb la llarga situació de bloqueig.

Aquest és també el criteri del candidat del partit més votat i president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, que després del Comitè Executiu del PP va advertir que «cal fer un govern i fer-ho ja», entre altres coses per aprovar els pressupostos de 2017 i afrontar qüestions com la de la sortida del Regne Unit de la UE.

El portaveu del Comitè Federal del PSOE, Antonio Hernando, va convenir que unes terceres eleccions «no són convenients per a Espanya, molt menys en les actuals condicions» econòmiques i internacionals.

Així, la patronal CEOE va demanar als partits que es posin a treballar per a la formació d'un govern que garanteixi l'estabilitat institucional i tiri endavant polítiques que permetin consolidar la recuperació econòmica i donar un senyal «inequívoc de confiança i credibilitat» als seus socis europeus. La CEOE va traslladar als polítics el compromís dels empresaris perquè l'economia espanyola creixi de manera sostenible i, d'aquesta manera, contribueixi a la generació del benestar social a tots els ciutadans.

La patronal va insisitir en posar en marxa polítiques que resolguin i aprofundeixin els problemes estructurals de l'economia espanyola, com el baix creixement potencial a causa de l'elevada taxa d'atur, l'envelliment poblacional i la baixa productivitat.

Per la seva part, CCOO va ressaltar la necessitat d'un executiu que treballi pel progrés i el benestar social a través de la reactivació de les polítiques d'ocupació, la derogació de les reformes laborals i la implantació de mesures que garanteixin el sistema públic de protecció social.

També la UGT va demanar als partits que iniciïn «amb caràcter immediat» les negociacions que desemboquin en la formació d'un govern que emprengui «les reformes necessàries per donar resposta als problemes de la ciutadania».

Segons la seva opinió, el nou govern haurà de tenir com a objectiu prioritari tallar els problemes que el sindicat considera que són més greus, com l'atur, la desigualtat i la recuperació dels serveis públics.

Per part dels autònoms, també van tenir clar que s'ha de formar govern com més aviat.

El president de la Federació Nacional d'Autònoms ATA, Lorenzo Amor, va demanar que s'ajudi així a generar certesa i donar suport als autònoms de cara a la campanya turística de l'estiu.

La Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) va instar els partits perquè una vegada es constitueixi el Parlament, el 19 de juliol comencin els treballs necessaris per impulsar les mesures promeses en la campanya electoral als treballadors per compte propi.

També la Federació d'Organitzacions de Professionals, Autònoms i Emprenedors (OPA) va apel·lar a la responsabilitat dels partits polítics perquè es posin d'acord i constitueixin un Govern «fort i estable pel bé del PIB nacional i de tots els autònoms que treballen a Espanya».