Alcaldessa de Ripoll entre 2003 i 2011, Teresa Jordà va ser elegida diputada al Congrés dels Diputats per la circumscripció de Girona l'any 2011. Fa mig any va tornar a ser elegida, i diumenge ho va ser per tercera vegada, aconseguint a més per primer cop que ERC fos la primera força política a les comarques de Girona.

Confessi que fins i tot vostè va quedar sorpresa dels resultats a les comarques de Girona.

Home, que aquesta era una oportunitat única ho sabíem. Ho dic també en el sentit que es deia que hi podia haver importants canvis en el Parlament espanyol, fins i tot en el govern. Aquest era el nostre principal objectiu, però si a banda hem guanyat a la demarcació, això sempre és bo, vol dir que les coses s'han fet bé.

S'ho han trobat?

Buscàvem sobretot que l'independentisme fos fort a Madrid. El que no podia passar és que l'independentisme -i això vol dir ERC i CDC sumats- tragués menys escons que fa mig any. I això s'ha aconseguit, així que n'estem encantats.

Però el sorpasso a CDC en demarcació tan convergent ha sigut un dels fets destacats de les eleccions.

Sí, ara haurem de començar a fer lectures en clau municipalista, encara que tots sabem que unes eleccions generals i unes municipals són molt diferents. El que hem de fer a la vista d'aquests resultats és anar per feina i de cara a les municipals. ERC és un partit essencialment municipalista, un partit que es fa des de baix cap a dalt, així que per nosaltres és important Girona, com ho són altres poblacions de la demarcació on també hem tret excel·lents resultats.

A què atribueix haver desbancat CDC?

A una sèrie de circumstàncies diverses. A la bona feina que hem fet els darrers anys, al bon rotllo que hi ha dins del partit, que la gent nota que som gent compromesa... i que estem verges de corrupció. A moltes coses.

La veig optimista. Ho és també pel que respecta al futur de Catalunya?

Estic segura que serà molt més fàcil construir una república catalana de set milions de persones, que reformar un estat de 40 milions. I més encara tenint en compte els resultats de diumenge passat.

Pensaven obtenir millors resultats a Catalunya?

Hem millorat en nombre de vots. Hauria sigut millor si s'hagués traduït també en un escó més, però està prou bé. Podrem enviar a Madrid un bon escamot.

Vigili amb les paraules, que sembla que vagi a la guerra.

He, he, és que la feina serà dura. Els resultats obtinguts pel PP demostren que Espanya no té ganes de canviar ni de reformar-se. El fet positiu de l'ascens del PP és que ha provocat el descens de Ciutadans, un partit inventat. La majoria del vot conservador ha optat pel PP. En fi, nosaltres anem endavant mentre a Espanya es queden igual o van cap enrere.

Políticament aquest triomf del PP els anirà bé per sumar més gent a la causa independentista?

El PP sempre ha sigut un aliat, sempre fa créixer l'independentisme. Però igual passaria amb el PSOE, són el mateix, Espanya és irreformable. Al final el PP el veus a venir, mentre que el PSOE ja ens ha enganyat molts cops.

O sigui que sí, que es presenta una legislatura de creixement independentista?

La independència la guanyarem a Catalunya, no a Madrid. Tota la gent que creu en el dret a decidir, ara ha de fer un pas. És per aquesta banda que hem de créixer, per la de la gent de bona fe que encara creia possible reformar Espanya.