El portaveu socialista al Congrés Antonio Hernando va manifestar ahir que el PSOE no donarà suport al candidat del PP, Mariano Rajoy, en una votació d'investidura ni tampoc s'abstindrà per fer-lo president. Així ho va dir després de l'executiva on els socialistes van analitzar els resultats electorals, amb la pèrdua de 5 escons i mantenint-se com a segona força més votada, amb 85 diputats.

El portaveu va instar Rajoy a aclarir si es presentarà a la investidura i el va convidar a buscar suport entre els seus «afins ideològics», entre els quals va incloure «les dretes nacionalistes». Sobre la possibilitat d'explorar un pacte entre PSOE i Units Podem, Hernando va assenyalar que «no dóna, dóna menys que en les anteriors eleccions» i va responsabilitzar Pablo Iglesias d'haver «afeblit l'esquerra» i d'«allunyar la possibilitat de canvi». El socialista va rebutjar que la pressió es traslladi al PSOE i va insistir que totes les hipòtesis passen per les iniciatives que prengui tant el PP com Mariano Rajoy, «que ha de començar a sumar».

El torn dels populars

Hernando va recordar que després del 20-D el PSOE va intentar buscar suports, però que ara ho han d'intentar els populars. Sobre unes terceres eleccions, el PSOE creu que no seria una bona decisió després de la inestabilitat generada pel Brexit i va afegir que, per responsabilitat, cal que hi hagi govern.

Segons Hernando, l'executiva va valorar que en una situació molt difícil han aconseguit seguir com a primera força de l'esquerra. Amb tot, el portaveu del PSOE va admetre que l'executiva no està satisfeta perquè «sortíem a guanyar a la dreta».

«Ni autocomplaença ni eufòria ni res que s'assembli», va afegir. Després d'això també va demanar una reflexió a les empreses demoscòpiques «perquè creen climes i corrents que responen a bombolles»; «s'ho han de fer mirar», va dir, perquè el PSOE és la principal força política i no hi ha hagut sorpasso d'Units Podem.

Hernando va repetir que Iglesias va tenir l'oportunitat de fer president Pedro Sánchez, però va decidir «donar una segona oportunitat» a Rajoy que -va dir- «li ha d'estar molt agraït». En aquest sentit, va lamentar que «el canvi s'allunya» i va recordar unes paraules de Julio Anguita a Iglesias: «Pablo, o ara o mai», va dir Hernando; que va respondre: «doncs serà mai, Pablo».

El portaveu del PSOE també va informar que els socialistes celebraran el 9 de juliol un comitè federal per acabar d'analitzar els resultats. Hernando va manifestar la necessitat de reflexionar sobre la modernització, el rellançament i la reconstrucció del partit, i va remarcar que «quan treballem colze a colze els resultats són millors». Sobre si Pedro Sánchez continuarà, el portaveu socialista va respondre que «creiem que hem d'atendre primer el més urgent i això és que hi hagi govern».