La cap de llista d'ERC al Congrés dels Diputats per les comarques de Girona, Teresa Jordà, va retardar la compareixença d'ahir a la nit fins a certificar uns resultats electorals que per a la seva formació són històrics en aquesta demarcació: per primera vegada han guanyat uns comicis i ha aconseguit tres dels quatre senadors que es reparteixen a la província. Jordà va manifestar que "estem molt contents i satisfets" i va destacar la victòria no és fruit d'un dia, sinó que és el resultat d'una tasca de "contacte permanent" amb la gent des que es van produir les eleccions del passat 20 de desembre i que és el reflex que "el que estem fent és molt gran".

Euforia continguda era el que hi havia entre els republicans ahir a la nit fins dos quarts d'onze, quan van veure que guanyaven en vots a les comarques gironines i tenien pràcticament garantitzada la tercera senadora. No volien caure en la precipitació de celebrar-ho abans d'hora i que, després, haguessin de fer marxa enrere, amb la desil·lusió que suposa. No obstant això, res no va canviar, els resultats que abans eren una possibilitat es van confirmar i Jordà va sortir a la palestra.

La candidata d'ERC va destacar que aquests comicis es convertiran "en un revulsiu per al procés" independentista, el full de ruta del qual va afirmar que "és viu" i, en el moment de més exaltació amb els militants congregats a la seu on seguien la nit electoral, va cridar que "és l'última vegada que anem a Madrid". En aquest sentit, va recordar que quatre dels sis diputats de Girona són independentistes (dos d'ERC i dos de CDC) i cinc són favorables al dret a decidir.

La victòria d'ERC a la demarcació de Girona no és només en aquest àmbit més general, sinó que va afegir que els republicans van imposar-se en la majoria de municipis i, en els que van quedar segons, ho van fer per un estret marge de vots.

Amb el 99,97% dels sufragis escrutats, ERC comptava amb 80.465 suports, superant en més de 9.000 els que tenia registrats CDC (71.200). Així, Teresa Jordà va donar les gràcies als votants de sempre i als que els han donat el suport per primer cop. En referència a aquests darrers, la candidata republicana va exposar que "han vist que estem transformant el país i que Esquerra Republicana és el vot útil per aconseguir la república catalana".

En l'àmbit estatal, la victòria del Partit Popular va deixar les coses molt clares per a Jordà: "És molt més fàcil aconseguir la república catalana que reformar la monarquia espanyola perquè avui -en referència als resultats electorals d'ahir- és la constatació que Espanya és irreformable". Incidint en aquest assumpte, va afegir que ni Catalunya vol un govern de Madrid del PP, i que "també hi ha molta gent a Espanya que no es mereix" viure un executiu popular.