Miquel Lupiáñez, actual regidor d'urbanisme de Blanes, lidera la llista del PSC per a les eleccions municipals a Blanes. Una llista que té l'exsenadora Pepa Celaya com a número 2 i que compta amb bon nombre­ de candidats independents.

Una llista amb molts independents. No trobaven socialistes?

No hi té res a veure. Vam fer una llista sense discriminar i al final ha resultat que dels vuit primers, 4 són independents i 4 amb experiència política. Ha sortit així i ja està bé perquè el partit s'ha d'obrir. Per ser d'esquerres no és imprescindible pagar una quota. I els independentts són gent molt vàlida, provinent de diversos sectors.

Si guanya el PSC es notarà algun canvi respecte als darrers anys?

Sí, perquè l'Ajuntament estava endeutat i a partir d'ara ja podrem anar a crèdit, així que podrem invertir. Invertir en les persones, el primer de tot. I també en la ciutat i a consolidar un nou model de turisme, més destacionalitzat. Ara podrem posar diners en tot això.

Però això mateix ho podria fer un altre grup, si ja hi ha diners. Inclús CiU, no?

El problema de Blanes ha sigut que a banda de la crisi vam tenir un govern de CiU amb una gestió econòmica tan nefasta que ens ha perjudicat fins ara.

Com serà la seva, si governen?

Nosaltres som gent treballadora i que toca de peus a terra. No invertirem en res sense tenir una doble seguretat: primer, que hi hagi els diners per fer-ho. I segon, que sigui sostenible econòmicament. És a dir, abans de construir res cal fer els números per assegurar-nos que la seva gestió no serà deficitària. Que no ens passi com tantes idees del govern de CiU o inclús de Zapatero amb la Llei de Dependència, que després no hi ha diners per tirar-ho endavant.

Pot donar alguns exemples d'inversions que pensen realitzar?

Per exemple ens ficarem de debò en la construcció de la piscina municipal, reordenarem la plaça dels Dies Feiners, s'han d'arreglar els camins de ronda per allò que li esmentava de millorar el turisme...

Si finalment s'allarga l'autopista fins a Lloret, oblidi's que es desdobli la carretera Lloret-Blanes.

L'allargament de l'autopista seria una excel·lent notícia. Jo vull un Blanes amb més carrers que carreteres, sense col·lapses de trànsit a l'entrada... i l'allargament de l'autopista solucionaria molts problemes, o com a mínim hi ajudarà. Vull promoure el turisme de proximitat, i amb els col·lapses que es formen a l'entrada ara no és possible.

Què hi ha de la zona comercial del centre?

Ha de ser un pol d'atracció, i hi volem insistir. Ha de créixer en quantitat i en qualitat. Anys enrere estava tot obert i venia gent d'altres poblacions. S'ha de dinamitzar.

Els darrers anys ja ha estat a l'equip de govern. Han fet alguna cosa malament?

Sóc autocrític, reconec que hem fallat en l'aproximació al sector turístic. Es va canviar de regidor, també de tècnic, i amb tot plegat la gestió no va ser l'òptima.

Amb qui arribaria a acords de govern?

No pactarem amb ningú que no subscrigui el que li he dit d'assegurar-se que tot projecte és sostenible econòmicament en el temps.

Això ho pot signar CiU o PP.

Però després hi ha també la sensibilitat social dels partits. De tota manera, si puc preferiria governar en solitari, encara que sigui acordant pactes puntuals amb altres partits, abans que amb un pacte de legislatura.