El president de la Generalitat, Artur Mas, va acusar Mariano Rajoy, de ser ell qui crea inestabilitat en les institucions catalanes a cop de querella per posar les urnes el 9-N. Mas va lamentar que Rajoy hagi vingut a Catalunya i primer hagi dedicat unes «floretes amables» per després acusar el Govern de generar inestabilitat. En un acte a Lloret de Mar amb el candidat de CiU, Jaume Dulsat, el president de la Generalitat es va queixar que l'Estat pretengui que els catalans treballin, paguin i callin. «Treballar seguirem treballant; pagant seguirem pagant, però algun dia aspirem a quedar-nos una mica més de recursos del que generem, però callar ja hem deixat de callar, callar ja no callarem», va advertir.

Mas -que també va ser a Santa Coloma de Farners i a Sant Feliu de Guíxols- es va referir a la visita de «determinats personatges» en campanya electoral, com Pablo Iglesias, Pedro Sánchez o el mateix Mariano Rajoy, que va protagonitzar un míting a Barcelona dilluns. «Tots vénen i ens diuen que ens estimen molt però "hay amores que matan". I just després de dir-nos que ens estimen molt, aleshores ens renyen o ens insulten o ens diuen que gràcies a ells vivim cada dia perquè ens paguen les factures. No sé si ens estimen o no, però no ens deuen estimar tant com diuen», va constatar fent referència a les paraules de Rajoy, que va recriminar al Govern català la seva manca de lleialtat amb el Fons de Liquiditat Autonòmica i que es dediqués a generar inestabilitat i a convocar referèndums en lloc de governar.

El president de la Generalitat es va preguntat si la manera de contribuir a l'estabilitat de les institucions per part de Rajoy és interposar una querella contra tres membres del Govern per posar les urnes del passat 9 de novembre. «Ens estimen molt però querelles al canto, ens estimen molt però no ens deixen votar, ens estimen molt però apliquen una màxima que és: amb Catalunya les coses van bé si treballem, paguem i callem», va argumentar.

Continuar treballant

En aquest punt, va assegurar que els catalans continuaran treballant i també seguiran pagant, però pel que fa a callar, ja no ho faran més. «Callar ja no callarem més», va dir aixecant els aplaudiments de les més de 200 persones reunides a Lloret.

Mas va recordar que Catalunya ha contribuït durant anys a l'estabilitat espanyola, a convertir Espanya en un país modern, demòcrata i europeu, i a l'hora de la veritat s'ha trobat que en matèria d'autogovern, de disponibilitat de recursos, de llengua i cultura, «ha anat com els crancs, cap enrere». I això, va destacar el president de la Generalitat, no ha començat ara, sinó amb la majoria absoluta de José María Aznar, quan es va dissenyar la «primera gran operació de desmuntatge» de les autonomies. Després del «parèntesi fallit» de l'Estatut, va concloure, l'Estat ha passat ja a intentar desmuntar el projecte propi de Catalunya, «l'assimilació pura, dura i total».

Per això va demanar «no perdre pistonada» el 24-M i que hi hagi quants més ajuntaments millor al costat del procés. «En aquest moment tenim més del 90% dels consistoris al costat, i tot això no ho podem perdre. Si baixem al 80 o al 70 per cent haurem perdut força i això no ens ho podem permetre», va advertir.

El president català es va referir també a la polèmica per la presumpta delació en una operació antigihadista dels Mossos d'Esquadra que ha merescut les crítiques de responsables policials i del Govern a través del ministre d'Interior, Jorge Fernández. «En lloc d'entonar el mea culpa, potser ens hem equivocat i encarregar una investigació... encara diuen que no estem preparats i que no tenim sentit d'Estat», va indicar.