Els pactes entre diferents forces per governar l'ajuntament de Maçanet de la Selva han estat la dinàmica dels últims anys i aquest no serà diferent. Antoni Guinó que es presentava a la reelecció per setena vegada ha obtingut majoria amb cinc regidors -un més que en els comicis de l'any 2011- però no és un nombre suficient de representants per tenir un govern tranquil sinó és que ho fa en minoria i decideix fer pactes per cada decisió de ple que es prengui. Així doncs el panorama de pactes s'obre ja avui després dels resultats dels comicis municipals i Antoni Guinó hi està ben acostumat.

Convergència i Unió ha aconseguit cinc regidors a Maçanet però ERC, que es presentava en solitari després de crear secció local el 2013, ha obtingut un gran resultat amb quatre regidors. El seu cap de llista, XavierXarbau haurà de buscar pactes si vol treure de l'alcaldia la força més votada, CiU.

Però tampoc es pot descartar un pacte entre forces sobiranistes, CiU i ERC que donaria molta estabilitat al govern de Maçanet de la Selva. Anteriorment la marca blanca d'Esquerra Republicana havia estat Acord per Maçanet (AM-AM). Un grup municipal que ha estat governant amb pactes el municipi. Sense anar més lluny, durant aquest mandat amb CiU i PP al capdavant de l'ajuntament amb Antoni Guinó com a alcalde. Aquest càrerc l'ha ocupat de forma intermitent des de l'any 1988.

Dos edils per AM sense ERC

Una dada que cal destacar és el sorgiment d'AM, que enguany ha deixat de ser la marca blanca d'ERC per incorporar-se al projecte d'Independents per la Selva, una coalició de grups independents de la comarca que vol donar més veu a aquests grups al Consell comarcal de la Selva. El cap de llista d'AM enguany era Josep Maria Ciurana, que ja ha estat edil del consistori en diverses ocasions i que està molt lligat al moviment associatiu del municipi. Ciurana ha aconseguit dos regidors amb aquestes noves sigles d'AM lligada als dels Independents de la Selva.

Els altres dos grups municipals que es presentaven a les eleccions també han obtingut representants. El Partit Popular es manté a Maçanet amb un regidor, Fernando Maqueda que forma part de l'actual govern de CIU, AM i PP, on feia de regidor de Medi Ambient.

El PSC només treu un regidor

Els que sí han viscut una forta patacada és el PSC i la van patint ja des del 2007 quan van obtenir l'alcaldia, amb el llavors batlle Alfons Soms. Els resultats d'ahir els deixen amb només un regidor a la corporació municipal.

El cap de llista Adrià Ortiz ocuparà aquest lloc però no ha sabut aconseguir més votants malgrat haver renovat la gent de la seva candidatura. Cal recordar que el PSC de Maçanet de la Selva ha viscut una crisi en el sí de la formació municipal durant aquest últim mandat. Ortiz de fet és el relleu d'un dels edils que hi havia a l'ajuntament des del 2011, Tomàs Reyner que va plegar el 2013. A més, la resta de la llista socialista que va concórrer el 2011 a les eleccions municipals també van decidir renunciar en bloc i el PSC va haver de buscar algú fora de la candidatura. De fet, Ortiz ha substituït en aquestes eleccions a l'actual portaveu socialista, José Martínez que anava de número 2 i que no entrarà a la corporació per falta de vots.

Un grup que feia molts anys que es presentava i que no ha participat en les eleccions és 9Maçanet, que havia obtingut res regidors el 2003.El grup 9M, era la marca blanca d'ICV que ja va anunciar la primavera que no es presentaria.

Els resultats de l'anàlisi són resultat d'un escrutat del 82,90% dels vots. En tancar l'edició no hi havia els definitius.