Una desena d'alcaldes de CDC veuen bé que Fermí Santamaria, alcalde de Llagostera, sigui l'aspirant per part de Convergència a presidir la Diputació de Girona. A més de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que demana acabar amb l'espectacle que s'ha viscut en el darrer mandat en mans d'Unió i amb denúncies públiques del cap de Protocol, Josep Maria Amargant, també diversos batlles de la Garrotxa, la Selva i el Gironès consideren que calen aires nous.

A favor de Fermí Santamaria jugarien dos factors clau. D'una banda, és un home afable i calmat, la qual cosa es valora perquè el que es busca és aportar aires nous a la Diputació per superar els conflictes oberts des de l'arribada d'Unió. A aquesta qüestió cal sumar-hi que estrenarà el seu tercer mandat a l'Ajuntament de Llagostera i seria un reconeixement públic a la seva aportació perquè CiU hagi recuperat el poder comarcal.

Des de Convergència Democràtica, en el seu cas, però, hauria d'arribar a acords amb un altre dels aspirants, Pere Vila, que tot i perdre la majoria a Llançà té l'aval que li dóna exercir la presidència del partit a la demarcació. Vila a més comptaria amb els suports de l'Alt Empordà. Tindria al seu favor, la seva tasca al capdavant de la federació, més la necessitat de treballar més intensament per conservar l'alcaldia de Llançà.

Encara que es manté l'opció de Miquel Noguer, alcalde de Banyoles, que va obtenir una majoria absoluta i compta amb el suport del sector de Pere Macias, amb influència a Barcelona, són pocs els alcaldes que el volen de president de la Diputació.

En la seva contra juga el fet que CDC vol aires nous a la corporació provincial. Noguer ha estat membre de la direcció d'una de les corporacions més polèmiques i no ha aconseguit aturar els escàndols que han anat sorgint durant tot el mandat. La direcció convergent, però, no descarta Noguer perquè continuï tenint un lloc de rellevància en la nova corporació.

En cas que retingués Unió la presidència -una opció encara no descartada- alcaldes com Joan Giraut o Jaume Torramadé haurien de deixar pas a l'alcalde de Ribes de Freser Marc Prat o el d'Hostalric, Josep Frias