El ple de constitució del nou Ajuntament de Figueres va proclamar ahir Marta Felip (CiU) com a alcaldessa de Figueres. Ho va fer amb deu dels vint-i-un vots dels regidors electes. Felip va comptar amb el suport dels tres edils del PSC amb qui ha acordat un pacte de govern en minoria. La nova alcaldessa va comprometre's a treballar pel diàleg i el consens. La resta de formacions, ERC, CUP, PP, C'S i Compromís d'Esquerres, que van votar als seus respectius caps de llista, van insistir que la fragmentació del mapa municipal és fruit d'una voluntat de canvi de la ciutadania.

Felip va accedir a l'alcaldia de Figueres fa dos anys i mig després que Santi Vila fos cridat a files pel president Mas per a convertir-se en conseller de Territori. Aleshores anava de número dos. Les eleccions del 24-M, va dir, "han servit per legitimar aquesta situació i, ara sí, sóc alcaldessa perquè els figuerencs i figuerenques ho han volgut". Els nous comicis, però, també els van fer perdre cinc regidors i la majoria absoluta que ostentaven. Amb un ajuntament molt fragmentat, Felip ha trobat la porta tancada a pactes amb pràcticament totes les formacions excepte amb el PSC.

En aquest sentit, va agraïr el suport dels socialistes per "haver estat capaçps de posar els interessos de la ciutat per davant dels purament polítics i de partit". Malgrat això i el "govern fort" que va dir que enceten, va comprometre's a mantenir la mà estesa a tots els grups perquè "només sumant tirarem endavant la ciutat". "En aquest període han canviat moltes coses , entre elles el convenciment que la ciutadania ens exigeix més transparència i participació", va afegir. El líder del PSC, Pere Casellas, va dir que compartia el discurs de Felip i va assegurar que treballaran per tirar endavant la ciutat. La resta de formacions, però, van fer referència a l'elevada abstenció (que va superar el 51%) i van fer una crida a la necessitat de dialogar.

Qui més va insistir-hi va ser el d'ERC, Albert Testart, que va afirmar que aquest "verb" l'hauran de "conjugar en tots els temps verbals" i va insistir que la ciutat "ha exigit participació en la presa de decisions". La cap de llista de la CUP; Natàlia Sànchez, va remarcar que una gran majoria de gent no ha donat suport a ningú perquè no ha anat o no ha pogut votar i va qualificar de "matrimoni de conveniència" el pacte sociovergent. "Els nous aires estan arribant i suposo que són conscients que podria ser el seu últim mandat", va dir. M. Àngels Olmedo (PP), per la seva banda, va demanar cooperació per "tornar el prestigi a la política" i actuar per reduir l'elevat atur. El de C's, Héctor Amello, també va que el pacte no sigui un intent per evitar el diàleg i el de Compromís, Xavier Monfort, va reiterar la preocupació per l'elevada abstenció i pel Govern que s'ha pactat. "Agraïm l'oferiment que se'ns va fer però no veiem en aquest projecte el canvi social que Figueres necessita.