L'assoliment de la majoria absoluta a Sant Hilari Sacalm per part del Partit Independent de les Guilleries (PIG) permetrà obrir les finestres de l'Ajuntament i ventilar l'aire pútrid que s'hi va allotjar per la presumpta corrupció de l'anterior alcalde, Robert Fauria (CiU) -en llibertat provisional-, perfectament detallada per la policia duanera en el cas Manga.

El nou alcalde, Joan Ramon Veciana, va mostrar una "clara voluntat" de mantenir una relació de bona col·laboració amb CiU tenint en compte l'ajustat marge de vots que separa ambdues formacions (un total de 65). Això sí, sota la premissa de recuperar la cofiança dels veïns i centrar-se principalment "en la contenció de la despesa municipal" i apostar per polítiques que fomentin l'ocupació.

La constitució de l'Ajuntament no va poder anar acompanyada del repartiment del cartipàs perquè encara els set regidors del PIG estan organitzant les seves àrres. Sí que ha trascendit el presumibles tinents d'alcalde: Jordi Rotllant Cors com a primer; Jennifer Gallardo Bustos com a segon; i Jordi Moragas Rotllant com a tercer.

El cap de l'oposició, Albert Santaugini (CiU), que compta amb sis regidors, va ser breu en la seva intervenció però indicant que faria un marcatge de prop al govern. En el fons, una declaració d'intencions que apunten un exercici de l'oposició previsiblement bel·licós. Els convergents, malgrat perdre el poder municipal, han aconseguit conservar els sis regidors que els van permetre controlar l'Ajuntament en l'anterior mandat, quan va esclatar el cas Manga.