El nou assessor extern de Telefònica i expresident de Bankia, Rodrigo Rato, va compaginar el seu turbulent càrrec en el banc ancionalitzat amb el control de diverses empreses familiars. Designat president de Caixa Madrid al gener de 2010, un mes abans, al desembre de 2009, va ser també nomenat administrador únic d'Arada SL, una societat limitada l'objecte social de la qual és la producció d'energia hidroelèctrica de la qual fins aleshores era màxim responsable el seu cunyat José Francisco de la Rosa Alemany, casat amb la seva germana María Ángeles, i cosí del financer Javier de la Rosa.

En aquestes mateixes dates va substituir també al seu cunyat com a administrador únic de Manita, una SL dedicada a activitats de radiodifusió. Al novembre havia accedit també al consell d'administració de Paracuga, firma dedicada a la promoció immobiliària. Al març de 2010, quan ja havia pres possessió del seu càrrec al capdavant de Caixa Madrid, va ser designat administrador únic d'Explotaciones de Carabaña, que té també com objecte social la producció d'energia hidroelèctrica. Encara que aquesta última societat té el seu domicili social a Madrid, a Carabaña és on la família Rato posseïx una finca amb un molí restaurat on gaudeix de períodes vacacionals.

Malgrat l'objecte social de les societats, moltes són en realitat mercantils patrimonials que gestionen participacions en empreses com Refrescos y Bebida de Castilla. L'origen de la fortuna dels Rato està en la venda que la família va fer de la cadena d'emissores de ràdio Rato a la Fundació Once, germen de la posterior Onda Cero. S'estima que la família va ingressar almenys 30 milions d'euros per aquesta operació, gestada el 1990 pel recentment mort germà de Rato, el primogènit Ramón, després d'una primera venda a la baixa per part del seu pare.

Encara que Rato va passar de presidir Caixa Madrid a dur el timó de BFA i Bankia a partir del seu naixement entre desembre de 2010 i març de 2011, no va abandonar els seus càrrecs en les empreses familiars. Almenys no ho va fer formalment, doncs segueix figurant en ells. El banc va ser intervingut per l'estatal Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) al maig de 2012 després de detectar-se un forat de gairebé 3.000 milions d'euros i Rato va presentar la seva dimissió. Avui està imputat per possibles delictes lligats a la seva gestió de Bankia.

Una SICAV amb 2,4 milions

En l'òrbita de les empreses de la família Rato hi ha també una societat d'inversió en capital variable (Sicav) amb un perfil d'inversor d'alt risc i un patrimoni d'una mica més de 2,4 milions d'euros. Es diu Donald Inversiones i té al Banc de Santander com dipositari. La societat d'inversió està participada per la societats Arada i Explotaciones de Carabaña, de les quals Rodrigo Rato és administrador únic, i per Rodanman Gestión 3, en la qual l'expresident de Bankia figura com a apoderat. Aquestes societats d'inversió gaudeixen d'una fiscalitat privilegiada, ja que solament tributen el 1 % sobre els seus beneficis.

A tancament del tercer trimestre de 2012, el seu valor era de 2,4 milions, segons dades de la CNMV. Entre les seves inversions no hi figura ni una acció de Bankia, encara que si 39.000 euros en títols del Santander i 186.000 de Telefònica.