Corticeira Amorim, multinacional portuguesa líder mundial del sector del suro, va adquirir fa pocs mesos el 91% del capital de la surera gironina Trefinos per 15,1 milions d'euros. Amb seu a Palafrugell, Trefinos és la primera companyia catalana del sector. Amb una facturació de 36,2 milions d'euros al 2011, és especialista en la fabricació de taps de cava i xampany i compta amb filials a França, Itàlia i els Estats Units. Aquesta adquisició d'Amorim a Girona se suma la de l'empresa cassanenca Franciso Oller SA, l'any 2007, també especialista en tapaments d'escumosos.

En el moment de comunicar l'operació a la Comissió del Mercat de Valors portuguesa, Amorim va destacar que Trefinos és "una organització sòlida, d'eficiència moderna, operativa i rendible amb l'afegit que té una important xarxa comercial internacional en països com França, Itàlia i els Estats Units". Així mateix va subratllar "el notable know how dels seus directius i d'inversió de la companyia en R + D per aplicar tecnologies innovadores per millorar la qualitat dels productes".

Després de l'adquisició de Trefinos, Joan Ginesa, administrador únic de l'empresa palafrugellenca Joan Ginesta ha passat a formar part del consell d'administració de Corticeira Amorim.

António Amorim, president del grup va assenyalar que amb aquesta operació "reforcem la nostra posició en el segment dels taps de suro per a cava i escumosos -una àrea prioritària per al creixement dels límits de la unitat de negoci- preveure el futur, les sinergies significatives pel que fa a l'intercanvi de tecnologia de producció, i la complementarietat estructures comercials de les empreses involucrades".

També va afegir que " amb la integració a Corticeira Amorim, Trefinos millorarà la seva eficiència i posicionament en el mercat, beneficant-se del coneixement, les estructures i les pràctiques del líder mundial: la política de contractació de suro, tecnologies producció i control de qualitat i l'eficiència de la xarxa comercial".

Amb seu a Palafrugell, fins a l'adquisició d'Amorim, Trefinos estava controlada pel hòlding holandès Law Bond BV. Trefinos controlava directament les empreses Aglotapp SA, de Sant Feliu de Guíxols; Augusta Cork, de San Vicente de Alcántara (Badajoz); de Sagrera & Cie Bouchons, a la regió francesa de Xampanya; i de filials a Itàlia i els Estats Units.

Tradició més que centenària

Trefinos es va constituir l'agost de 1917 per absorció de Barris y Cia. Segons el web de la pròpia d'empresa, l'operació va ser iniciativa de l'industrial Joan Miquel i Avellí, director i propietari de Manufacturas del Corcho SA, qui va comprar i va redenominar la centenària i preeminent Casa Barris. D'aquesta manera, l'empresa incorporava més de 160 anys d'història en la fabricació de taps de suro. "En aquest sentit, Trefinos es pot considerar actualment, amb tota probabilitat, la indústria surera de més llarga trajectòria en el món", asseguren des de la ma?teixa companyia.

La família Barris procedia de l'Alt Empordà, però es va instal·lar a Palafrugell, on arrelava amb força un actiu nucli de manufacturers i comerciants de taps. Molts d'ells s'hi havien desplaçat no només per la riquesa de les sureres de la zona, a la serra de les Gavarres, sinó també per la fàcil connexió per mar amb els ports de Sète i Marsella. L'activitat productiva de Trefinos se centrà des dels inicis en la fabricació de taps grans (4,5 cm de llargada) i de bona qualitat, anomenats en francès "très fins" (molt fins en català), destinats preferentment al tancament d'ampolles de vins espumosos. Aquests taps, denominats trefins, van acabar donant nom a l'empresa.