Telefónica ha arribat a un acord amb l'holandesa KPN per adquirir la seva filial alemanya de mòbils E-Plus per un total de 5.000 milions d'euros en efectiu i el 17,6 % de les accions de la companyia resultant de la unió de Telefónica Deutschland i E-Plus. Del pagament en efectiu total de 5.000 milions d'euros, 4.140 seran aportats per l'operadora espanyola i 860 milions pels accionistes minoritaris de Telefónica Deutschland.

E-Plus, el tercer operador de telefonia mòbil d'Alemanya, i O2 (propietat de Telefónica Deutschland), el quart, es converteixen després de la fusió en el més gran operador per clients mòbils per davant de T-Mobile i Vodafone.

Els mercats van celebrar l'acord i els títols del grup espanyol van pujar un 2,29% i els de l'holandesa un 2,83%.

Concentració a Europa

L'adquisició de Telefónica marca l'inici del que pot ser el procés de consolidació de les operadores de telecomunicacions europees. Telefónica, segon grup del sector a Europa, aposta per participar -hi de manera decidida.

Si la Unió Europea aprova l'operació de Telefónica a Alemanya amb poques condicions, donarà confiança al mercat per continuar un procés de consolidació que les operadores reclamen des de fa molt temps per poder ser més competitives reduint el nombre d'operadores a la zona.

A Europa hi ha més de 160 operadors de telecomunicacions davant dels tres que donen servei als Estats Units.

Telefónica, que en l'últim any ha fet un gran esforç per reduir el seu deute i pretén situar-lo aquest any per sota dels 47.000 milions, dóna un senyal al mercat que vol participar en la consolidació europea.

En els últims mesos la vicepresidenta de la Comissió Europea (CE) i responsable d'Agenda Digital, Neelie Kroes, ha comunicat que la Unió Europea està a favor de la creació d'un mercat únic europeu i que canviarà la regulació per fomentar la creació de xarxes de nova generació, mentre que les operadores demanen que permeti la consolidació del mercat per ser més competitives no imposant fortes condicions a les fusions.

L'any 2010 la Comissió Europea va autoritzar la fusió d'Orange UK i T-Mobile UK, però va obligar T-Mobile a compartir la seva xarxa amb l'operador Hutchinson 3G UK.

Les alarmes van saltar l'any passat, quan Hutchinson 3G va comprar Orange a Àustria per fusionar-la amb el seu negoci en aquest país i reduir de 4 a 3 el nombre d'operadors. La UE va autoritzar l'operació però els va obligar a cedir ?espectre per poder convocar un nou concurs que permetés que el país tingués de nou quatre operadors.

Sobre la taula, la UE té altres dues operacions: la venda per part de Telefónica de la seva filial O2 a Irlanda per 850 milions en una operació per reduir el seu deute i la compra de Kabel Deutschland (KD) per Vodafone per uns 7.700 milions d'euros al mercat alemany.

Els operadors han advertit del baix valor de les accions de les empreses europees en un mercat en el qual els ingressos cauen i del perill que operadors de fora d'Europa acudeixin al procés de consolidació.

Precisament el magnat Carlos Slim (Telmex) participa amb un 30% a KPN i amb la fusió de E-Plus i Telefónica Deutschland entra amb una petita participació en la nova empresa dominada per Telefónica, mentre que la xinesa Hutchinson segueix avançant a Europa.