L'Associació de Defensors dels Consumidors d'Alternatives al Tabac (CASAA), ha fet públic recentment el resultat del seu primer estudi sobre els efectes que tenen sobre la salut els elements químics que es troben en els cigarrets electrònics. Aquest estudi, que ha estat finançat per la CASAA i portat a terme per la Facultat de Salut Pública de la Universitat Drexel, ha descobert que, dins d'uns nivells d'ús acceptables, els vapors dels e-cigarrets no suposen un risc per a la salut.

La CASAA va comptar amb l'ajuda del professor Igor Burstyn, un educador i investigador respectat, especialitzat en l'àmbit de la salut ambiental i ocupacional. A més del seu treball amb la Universitat Drexel, el doctor Burstyn també gaudeix d'un lloc a la Universitat d'Utrecht, a Holanda, on treballa com a professor adjunt al Departament de Medicina i Institut de Ciències per a l'Evolució de Riscos.

Regulació Adaptada al Consumidor

Seguint aquest estudi, la CASAA va presentar les dades al Centre de Productes de Tabac de la FDA per donar suport al seu intent d'aconseguir que es publiqui una regulació del seu ús adaptada als interessos del consumidor. Una de les queixes més habituals que els consumidors tenen sobre els cigarrets electrònics és que no tenen informació suficient sobre ells.

La investigació finançada per la CASAA es vincula a la preocupació que ha despertat la participació de la indústria del tabac en la investigació dels seus propis productes. Com ha publicat recentment Vapestick.co.uk, diverses revistes mèdiques han anunciat que ja no publicaran els resultats d'aquells estudis que hagin estat finançats per companyies tabaqueres. Aquests estudis tenen l'objectiu d'enganyar al públic, segons afirmen els editors de la prestigiosa revista "The British Medical Journal" i les seves publicacions germanes.

Finançada amb donacions i composta únicament per voluntaris, la CASAA és un grup creat per a la defensa dels consumidors que treballa per trobar alternatives més segures a la pràctica de fumar. La CASAA ha descobert que molts dels estudis que s'han fet sobre els e-cigarrets al llarg dels han estat malinterpretats o totalment ignorats.

9.000 casos

Per corregir això, l'organització va demanar al doctor Burstyn que revisarà més de 9.000 observacions sobre la química dels cigarrets electrònics. Revisant la composició tant dels vapors com dels líquids, el doctor Burstyn va concloure que els riscos que poden suposar per a la salut qualsevol dels elements químics trobats en aquests dispositius eren massa baixos com per ser una font de preocupació per als seus consumidors. També afirma que qualsevol persona que estigui a prop d'un fumador i que s'hagi vist exposat al vapor que emeten no patirà cap tipus de problema de salut com a conseqüència d'això.

El doctor Burstyn sí que va expressar les seves preocupacions sobre els elements químics primaris que apareixen en els e - cigarrets, propilenglicol i glicerina. Encara que ambdós elements químics són segurs en el volum en el qual es troben en els cigarrets electrònics, el doctor Burstyn creu que s'haurien de realitzar més proves per assegurar-nos que aquests elements químics són realment segurs. El doctor ha estudiat altres elements químics que han despertat cert grau de preocupació durant els darrers anys i ha descobert que el formaldehid, nitrosamines, metalls i l'etilenglicol són presents en alguns dels models de cigarrets electrònics en una quantitat tan baixa que no es detecta cap risc per a la salut.

Molts estudis previs realitzats sobre els beneficis per a la salut que tenen els cigarrets han estat fundats o bé per grups farmacèutics o per aquells que tenen vincles directes amb aquests grups. La indústria farmacèutica controla molts productes per deixar de fumar, entre ells els pegats de nicotina i els fàrmacs per deixar de fumar. El creixent èxit que estan tenint els dispositius electrònics suposa una amenaça per a aquestes indústries, atès que els fumadors tenen l'opció de triar aquesta nova via i de comprar cigarrets electrònics per aconseguir el seu objectiu de deixar el tabac. A Espanya el nombre de fumadors que canvia a aquests dispositius augmenta cada vegada més. Vapo.es, botiga pionera d'e-cigarrets al país, afirma que la major part dels seus clients estan satisfets amb els dispositius i confirmen que és la forma més eficaç per deixar de fumar, fins i tot més que fàrmacs per deixar de fumar o pegats de nicotina.

Els e - cigarrets utilitzen calor per convertir una solució líquida que conté nicotina a vapor. Els fumadors poden comprar els seus dispositius amb diversos nivells de nicotina, entre els quals s'inclouen e-cigarrets sense nicotina. Carl V. Phillips, director científic de CASAA, diu que l'estudi mostra que, fins i tot si ens posem en el pitjor cas possible, els e- cigarrets continuen sent més segurs que els cigarrets de tabac, que contenen 4.000 elements químics diferents. S'ha descobert que cinquanta d'aquests elements químics poden causar càncer, segons ha afirmat la Societat Americana del Pulmó.

Un altre nou estudi, realitzat per un equip del Centre de Ciències de la Salut de la Universitat d'Oklahoma, ha desmentit l'afirmació realitzada pel Centre de Control de Malalties (CDC) que indicava que els e - cigarrets suposaven una sortida per a la gent jove. Els investigadors van realitzar una enquesta en la que van entrevistar a més de 1.300 estudiants universitaris i van descobrir que només un 3,3 per cent d'ells ha consumit nicotina amb els e- cigarrets. D'aquells que han provat els e - cigarrets , només un ha afirmat que el va portar a fumar cigarrets de tabac tradicionals.?

Més informació, visiteu www.vapo.es