Tamesol, empresa gironina amb seu a Campllong (Gironès), ha creat un vidre intel·ligent, l''Smart Glass', que pot canviar de transparent a opac de forma automàtica i en un moment mitjançant un canvi de voltatge. La firma té previst començar a comercialitzar aquest producte a principis del 2015. El nou vidre, que està format mitjançant partícules de cristall líquid, filtra el 99% dels raigs ultraviolats, permet estalviar energia i reduir els costos de la calefacció, la refrigeració o la il·luminació. A més, aquest nou producte intel·ligent pot funcionar tant en interiors com exteriors, ja sigui com a element de separació o com un cristall, potenciant un nou model constructiu més sostenible.

L'empresa Tamesol -dedicada al món de les energies renovables- va néixer l'any 2006 com a fabricant de mòduls fotovoltaics. Actualment la seu central es troba situada a Campllong però la firma ven a països d'arreu del món com Itàlia, Romania, Alemanya, la República Dominicana, Perú o els Estats Units d'Amèrica. La companyia ja compta amb una àmplia experiència en aquest sector. Durant vuit anys ja ha produït més d'un milió de mòduls fotovoltaics que han suposat un estalvi de 1.600.000 tones de CO2.

Després de diversos mesos d'investigacions, l'empresa ha trobat un producte original que permet estalviar energia de forma sostenible. Es tracta de l ''Smart Glass', un cristall que pot canviar la seva opacitat de translúcid a totalment opac amb només un canvi de voltatge, és a dir, de tensió elèctrica. En aquest sentit, el nou vidre també permet regular la quantitat de llum que deixa passar. Per això, el nou producte suposa una gran innovació pel que fa al món de les energies renovables i, sobretot, en l'àmbit del consum elèctric ja que suposarà un estalvi del consum de la calefacció, climatització i il·luminació.

Des de l'empresa asseguren que el nou producte pot servir per millorar la privacitat, com element de seguretat, de separació d'espais, decoratiu o com un cristall exterior. La firma subratlla que l'entrada de Tamesol en aquest nou sector pot suposar un "gran pas" per a la firma i els seus plans d'expansió.