La qualitat de les produccions seriades per a la petita pantalla i un canvi en el consum de l'entreteniment per part del públic ha propiciat que aquest format de ficció haja guanyat posicions en qüestió d'uns pocs anys. Així, en 2014 s'ha sentit parlar, i molt, de creacions com True Detective, que ha explotat el gènere de l'antologia; Fargo, la qual s'ha atrevit amb ni més ni menys que un remake de la pel·lícula homònima signada pels germans Coen; o Game Of Thrones, consolidada ja com a èxit de masses. Amb tot, si una cosa és segura en ple compte enrere per 2015, és que aquest apogeu no va a perdre gens de llustre al llarg dels propers 365 dies.

Unes que vénen i unes altres que es van

Per exemple, entre les estrenes del nou any destaca Better Call Saul, el spin-off de la premiada Breaking Bad. En aquest cas, el llistó en matèria de guió i d'audiència està ben alt. Una mostra d'això podrien ser les pròpies xarxes socials: aquesta última va aconseguir un rècord a Twitter en comptabilitzar un total de 9,1 milions de persones llegint tuits de la sèrie durant el seu episodi final. És més, la mitjana de seguiment online per a cada episodi era de 6 milions d’usuaris. Ara, aprofundint més en la comèdia que en el drama, la intenció és centrar l'atenció en la història de l'advocat interpretat per Bob Odenkirk abans que Walter White es creués al seu camí.

La fortuna a la petita pantalla… i a la Xarxa

Així mateix, els fidels de Masters of sex o Ray Donovan gaudiran de bona sort durant 2015, ja que s'han confirmat sengles terceres temporades per a la cadena de cable nord-americana Showtime i de 12 episodis cadascuna. La notable audiència d'ambdues en el seu segon lliurament, entre quatre i cinc milions d'espectadors de mitjana per episodi, ha convidat a donar continuïtat a aquests dos títols. I també s'espera que altres sèries llançades en 2014 aconsegueixin arribar al cim el proper any. En aquesta categoria es troba Transparent, que ha estat emesa íntegrament per Internet i que versa sobre un jubilat que confessa als seus fills la seva transsexualitat. Aquesta inicia el 2015 amb dues nominacions als Globus d'Or, és a dir, amb la millor carta de presentació possible davant aquells públics que encara no ha conquistat.

Adaptar-se o morir

Donat l'actual panorama, les principals cadenes de televisió s'han vist obligades a posar-se les piles per a respondre a les noves necessitats dels serièfils espanyols, els qui no podien més que recórrer a alternatives no regulades fins al moment. De fet, l'arribada del nord-americà servei de vídeo en streaming anomenat Netflix s'ha perllongat tant que Movistar TV ha decidit aprofitar la situació per fer un pas endavant amb un servei específic de vídeo sota demanda (VOD), amb la possibilitat de versió original subtitulada, opció multiplataforma i estrenes en menys de 24 hores després de la primera emissió al seu país d'origen. Llançat el passat 10 de desembre, Movistar Series compta amb un catàleg de 31 títols que espera ampliar fins a 100 en les properes setmanes.

La ficció televisiva, per tant, està més que garantida en 2015; el que apunta maneres de ser un altre any serièfil per excel·lència.