El pa integral no engreixa i el blanc sí

No és cert, ja que entre els dos hi ha molt poca diferència calòrica. Passa el mateix entre unes galetes normals i unes sense sucre i integrals. El que sí que és cert, és que l'integral sacia més i llavors la sensació de gana arriba més tard i evita que piquis entre hores. Però, no per menjar pa integral i no fer res més t'aprimes. El que engreixa és la quantitat que s'ingereix i sobretot les guarnicions: cremes de xocolata, embotits i formatges greixosos, mantegues o margarines amb melmelada, així com un excés d'oli.

Els aliments frescos

són més nutritius

que els congelats

Sí, sempre que l'aliment fresc te'l mengis en 1 o 2 dies després de comprar-lo. Cal dir, però, que els congelats mantenen bastant bé les propietats dels aliments.

Abans d'una competició

esportiva s'ha de menjar

un plat de pasta

Just abans és molt perjudicial, ja que amb l'esport la digestió s'atura i pot ocasionar problemes digestius. S'aconsella no menjar durant els 45 minuts previs a la competició. En són l'excepció els productes rics en sucre com les barretes energètiques naturals altes en glucosa fetes de dàtils, cereals i fruita madura, així com els productes hidratants com les begudes isotòniques o barretes energètiques naturals. D'altra banda s'ha d'evitar sobretot la grassa i les proteïnes que costen més de pair. La dieta ideal que s'hauria de seguir durant la setmana de la competició és: reduir les hores d'entrenament, menjar aliments rics en hidrats de carboni, amb alt índex glucèmic i baixos en fibra com el plàtan, la mel, els batuts vegetals, els cereals, la pasta no integral i les verdures dolces. També es recomanen els productes rics en proteïna digestiva (ou, peix, iogurt descremat de cabra o ovella) i evitar els productes integrals.

La fruita s'ha de consumir de forma aïllada

per aprofitar

bé les seves vitamines

Com tots els aliments, com més barreges fem, més costa fer la digestió i més interferències entre els nutrients hi ha a l'hora d'assimilar-los al nostre cos. Però aquestes interferències no sempre són dolentes. Per exemple les vitamines liposolubles (A, D, E, K) necessiten greix per ser assimilades. Per tant, si una fruita és rica en vitamina A i es menja sola, aquesta no s'absorbirà tan bé que si es barreja amb uns fruits secs o amb un iogurt.

En conclusió, si no hi ha problemes digestius, la fruita es pot prendre quan es vulgui. Ara bé, si ets una persona amb problemes digestius, llavors cal una dieta digestiva segons els símptomes i en aquests casos sí que és millor menjar les fruites fora dels àpats per no fer tantes barreges i poder-ho digerir més bé.

La llet només s'hauria

de prendre quan ets petit, perquè els adults

no la digereixen bé

A mesura que ens anem fent grans anem perdent la lactasa, és a dir, els enzims que digereixen la lactosa present en el budell. Per això els adults els costa més tolerar la llet. Però, si una persona digereix bé la llet i no n'abusa, pot beure'n, tranquil·lament.

Cal destacar que la llet no és necessària i que si no es digereix bé, es pot substituir per iogurts o formatges. És a dir, per aliments fermentats que no contenen gaire o gens de lactosa. I si s'escullen versions d'ovella o de cabra millor, ja que aquests productes encara són més digestius i contenen més calci i ferro.

L'oli de palma és molt perjudicial per a la salut

Anys enrere es va veure que la mantega i els productes elaborats amb aquest producte eren molt dolents i davant d'això van sortir les margarines, que estan fetes a partir d'oli vegetal i es va creure que eren més bones. Ara s'ha vist, però, que tots els productes que utilitzen olis vegetals com l'oli de palma refinat (no el verge) en la seva forma hidrogenada o parcialment hidrogenada (els anomenats greixos trans) són pitjor que el greix saturat o el colesterol que hi ha en els aliments d'origen animal com la mantega. Aquest oli de palma es pot trobar en molts productes processats com la margarina, galetes, brioxeria, masses de full, bric, pizza... El que s'hauria de fer és menjar aliments greixosos sans, és a dir, oli d'oliva, alvocat, fruits secs, llavors i oli de coco. Ja que el cos necessita greix saturada i colesterol però amb una certa quantitat, per tant cal no abusar-ne.

Només es poden menjar dos ous per setmana

No és veritat, s'ha vist que els ous no fan augmentar el colesterol, com es creia antigament. Avui dia, no hi ha consens quant a les recomanacions diàries, tot i que és acceptable quatre ous a la setmana, nens inclosos. Tampoc passa res si un dia fas una truita de dos ous. O si ets vegetarià ovolàctic i et menges un ou cada dia.

Això sí, les formes més saludables de menjar-los són: escaldat, bullit o a la planxa a foc lent. És a dir que el rovell sigui cru i la clara feta.