Una investigació pionera en el món en la qual caldrà la participació de 3.000 voluntaris sans d'entre 40 i 65 anys vol identificar els indicadors que permeten avaluar l'estat de salut cerebral dels catalans, per fomentar els hàbits i estils de vida més saludables.

L'Institut Guttman i l'Obra Social la Caixa han posat en marxa el projecte Barcelona Brain Health Initiative (BBHI) per identificar quins elements ajuden a mantenir la salut del cervell al llarg de la vida. Per fer-ho, analitzaran la nutrició, l'exercici físic, l'entrenament cognitiu, la son i la socialització.

L'objectiu últim de l'estudi, que durarà tres anys, és descobrir què podem fer per mantenir sa el cervell al llarg de la nostra vida, coneixent quins són els factors que ens ajuden a prevenir l'aparició de malalties neurològiques i, en el cas que apareguin, estar en millors condicions per afrontar-les.

Les malalties neurològiques s'han convertit en un dels principals problemes de salut pública dels països desenvolupats i, a Catalunya, l'any 2030 es preveu que es donin uns 30.000 nous casos de discapacitat neurològica, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Dels 3.000 voluntaris inicials, seran seleccionats 1.500, als quals s'avaluarà mèdicament, amb diverses proves que duraran dos dies, i que analitzaran els indicadors que determinen el seu estil de vida i que permeten mantenir sa el seu cervell.