Un estudi de l'Hospital Universitari de Bellvitge ha caracteritzat per primer cop els canvis que provoquen els electroxocs al cervell de malalts amb depressió. La teràpia electroconvulsiva (TEC) indueix activitat neuronal al pacient amb l'electricitat.

Des de l'hospital indiquen que s'aplica amb anestèsia i sota un control mèdic estricte en trastorns com la depressió resistent a altres teràpies. És un tractament «eficaç i segur» que cada vegada s'administra en més centres i de forma més estandarditzada. A Catalunya es tracten amb electroxocs prop d'un miler de persones cada any, i s'aconsegueix una millora clínica en un 75% de casos, segons els autors de l'estudi, publicat a la revista Translational Psychiatry.

L'estudi s'ha fet en quatre moments diferents del tractament, combinant una ressonància magnètica estructural amb l'estudi del metabolisme cerebral mitjançant la tècnica d'espectroscòpia per ressonància magnètica. S'ha detectat un augment «significatiu» de la substància grisa en determinades àrees del cervell (hipocamp, amígdala i escorça parahipocampal bilateral) localitzades al lòbul temporal medial. Aquestes àrees estan implicades en l'aparició dels símptomes de la depressió i s'ha observat que, quan s'incrementa la substància grisa en aquests punts, milloren els símptomes depressius.

També s'ha constatat una disminució de la concentració del metabòlit N-acetil-aspartat associada a l'augment de volum de l'hipocamp, fet que, a parer dels investigadors, pot explicar alguns efectes secundaris cognitius, com ara alteracions de la memòria, que en ocasions la TEC provoca durant un temps limitat.

El coordinador de la Unitat de Teràpia Electroconvulsiva del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari de Bellvitge, Mikel Urretavizcaya, afirma que «tot i l'estigma que l'ha perseguit, no hi ha dubte que la teràpia electroconvulsiva és una tècnica eficaç si la indicació és correcta». Segons ell, aquesta investigació científica permet suggerir que la TEC «ocasiona un mecanisme neurobiològic complex que implica diferents regions cerebrals i explica tant les seves conseqüències beneficioses com alguns efectes secundaris».

El Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari de Bellvitge ha estat des de fa anys un centre referent en teràpia electroconvulsiva. L'any passat va portar a terme més d'un miler de sessions a 72 pacients, 35 dels quals ingressats i la resta en règim ambulatori. També va ser pioner a organitzar un curs sobre aquesta tècnica, que encara se celebra dues vegades a l'any, i en el qual es formen especialistes d'arreu del món.