La Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) preveu uns nivells alts de pol·len aquesta primavera a Catalunya. La previsió de nivells alts de pol·len per a aquesta primavera es basa en el fet que durant la tardor i l'hivern ha plogut a tot el territori, mentre que les previsions de cara als pròxims mesos apunten a una època més seca i de temperatures no molt càlides.

D'aquesta manera, les plantes es veuran reforçades per les pluges dels últims mesos, mentre que, si no plou i no fa gaire calor, el pol·len es podrà escampar amb molta facilitat i no caurà a terra per la pluja. «Aquesta primavera serà una mica dura per als al·lèrgics, així que la gent es prepari per a aquesta situació perquè les plantes venen molt carregades i hi haurà una forta concentració de pol·len aquest any», apunta la directora de l'ICTA, la doctora Jordina Belmonte.

L'especialita apunta que les gramínies i les parietàries produiran gran quantitat de pol·len aquest any i es tracta de plantes molt agressives per als al·lèrgics perquè estan molt prop del terra. Malgrat les baixes temperatures nocturnes dels últims mesos, els migdies càlids que tenim aquests dies i les pluges caigudes des de l'estiu passat fan pronosticar una pol·linització «important» de plàtans d'ombra, parietària, gramínies, plantatge o oliveres.

Això no obstant, Belmonte apunta que si les previsions meteorològiques no es compleixen i finalment la primavera és plujosa o les temperatures són més elevades d'allò normal, les pol·linitzacions poden perdre intensitat i durar menys temps que habitualment. També en els xiprers s'ha registrat aquestes últimes setmanes un pic de pol·len que ha triplicat els valors normals.