La prevenció dels problemes de salut mental, la detecció precoç, la lluita contra l'estigma i l'atenció comunitària que garanteixi els drets de les persones són alguns dels objectius que es marca el Pla Integral d'atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions (2017-2019) que va presentar a mitjans de març el Govern de la Generalitat.

Uns objectius que comparteix l'Associació Família i Salut Mental de Girona i comarques. L'entitat, des de fa 20 anys, treballa per «millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen una malaltia mental i la dels seus familiars», destaca Maria Combalia, presidenta de l'associació.

Al llarg d'aquesta extensa trajectòria, l'entitat ha creat els Clubs Socials, un punt de trobada per a les persones amb algun tipus de trastorn mental on es desenvolupen diferents activitats que van des de sortides culturals i d'oci fins a tallers de treballs manuals, de cuina, de teatre, d'informàtica, així com excursions al cinema o a la piscina.

L'associació compta amb el Club Social El Cercle de Girona que dóna atenció al Gironès, el Pla de l'Estany, la Selva i el Baix Empordà i rep a una seixantena de persones. També compta amb el Club Social de Figueres que dóna atenció a la població de l'Alt Empordà i acull a una quarantena de persones.

«Pròximament obrirem un nou club a Blanes i un altre a Palafrugell, per poder atendre millor als nostres usuaris», explica la presidenta de l'entitat.

L'Associació Família i Salut Mental disposa de diferents espais de la ciutat de Girona per desenvolupar la seva activitat com la seu de l'entitat, situada al carrer de la rutlla 20-22, el Centre Cívic de Santa Eugènia, conegut com a Can Ninetes, el centre cultural i cívic de la Marfà o la biblioteca Carles Rahola. «La nostra voluntat és que els nostres usuaris no estiguin tancats en un únic espai, sinó que vagin d'un lloc a l'altre i canviïn d'ambient», destaca Combalia.

El Respir Familiar

Tot sovint, els vincles que s'estableixen en una família amb un membre que pateix trastorn mental se sobrecarreguen a causa del grau de dependència que es crea dins el nucli familiar. Davant d'això, l'Associació Família i Salut Mental de Girona i comarques va crear el projecte El Respir Familiar, un espai on els usuaris poden gaudir del seu temps lliure en un ambient integrador i normalitzador, sempre en benefici del desenvolupament de la pròpia autonomia.

El Respir Familiar s'organitza a través de tres sortides a l'any: una al mes de març, de tres dies; l'altre al mes d'agost, d'una setmana; i una altra al mes de novembre, de quatre dies. «Hem anat a Alacant, a Benidorm, a Madrid, a Sevilla, a Sant Sebastià, a Benicàssim o a llocs propers com Lleida», apunta Combalia. Uns viatges que únicament van les persones que pateixen algun trastorn mental, acompanyats de monitors. «Els familiars es queden a casa», apunta Combalia. «Precisament el projecte es diu Respir Familiar perquè els usuaris i les seves famílies puguin descansar», explica.

Grups d'Ajuda Mútua

L'Associació Família i Salut Mental de Girona i comarques és una entitat sense ànim de lucre creada l'any 1997 gràcies a la iniciativa i esforç d'un conjunt reduït de familiars de persones que patien algun trastorn mental. La ?nalitat dels fundadors fou la creació d'una plataforma que actués per vetllar pels drets d'aquests malalts i les seves famílies i que lluités per cobrir les seves necessitats.

És per aquest motiu, que des de l'entitat han impulsat els Grups d'Ajuda Mútua. Uns espais d'auto-suport continuat per als familiars que conviuen amb una persona amb trastorn mental per compartir vivències i neguits. Xerrades que estan coordinades per Maria Combalia i que es duen a terme a Girona, Figueres, Blanes i Palafrugell.

El pròxim projecte que vol tirar endavant l'associació, que acull a persones de 18 a 65 anys, és poder obrir la seva oferta d'activitats a les persones amb trastorn mental que tenen entre 16 i 18 anys.