Una de les últimes apostes del BBVA en el sector de la digitalització és l´aplicació Baby Planner, una eina que permet conèixer les despeses derivades de l´arribada d´un nadó.

De quina manera Baby Planner et permet planificar el nou escenari econòmic?

Es tracta d´una aplicació que et permet conèixer les despeses relacionades amb l´arribada d´un nadó per tal de poder planificar l´economia familiar. També permet consultar l´impacte econòmic de les opcions de conciliació familiar davant d´aquesta nova situació. D´entrada, l´eina ens deixa triar 3 escenaris: estic pensant tenir un nadó, estic esperant un nadó i ja tinc el meu nadó. En els tres supòsits facilita estimacions sobre les despeses relacionades amb l´arribada d´un nadó quant a l´equipament bàsic, les despeses mensuals que aquesta decisió comporta, les opcions de conciliació familiar i el possible impacte que l´arribada del nen podria tenir en la situació financera de la seva família.

Baby Planner va més enllà i permet consultar opcions de conciliació laboral i familiar calculant com impactaria en l´economia familiar una reducció de jornada o una excedència. Quin és el càlcul que fa l´eina?

La nova eina digital ofereix la possibilitat de conèixer anticipadament l´impacte que tindria en l´economia d´una llar una reducció de jornada o una excedència laboral. A partir dels ingressos i despeses de la unitat familiar, l´aplicació ofereix una imatge de com seria la nova situació econòmica en funció de les hores de reducció o els mesos d´excedència.

Baby Planner respon les preguntes que es fan molts pares primerencs i, per tant, pot ser molt útil. Es pot trobar dins l´App i al web de BBVA i la pot utilitzar tothom. Hi ha alguna diferència per als clients i no clients del banc?

Es tracta d´una aplicació útil i disponible tant per a clients de BBVA com per a no clients. En el cas dels clients, s´utilitzen les dades que l´entitat ja coneix quant a ingressos i despeses, tot i que aquestes es poden editar i ajustar si el client així ho desitja. Els usuaris no clients hauran d´indicar les seves dades econòmiques per tal de fer els càlculs.

Els tràmits administratius que cal fer quan tens un fill, les ajudes econòmiques que es poden demanar, consells de seguretat... són altres informacions d´interès que dona. L´objectiu és donar facilitats perquè les parelles puguin fer una bona planificació?

Exacte. En funció de l´etapa en què es trobi l´usuari (si està planificant tenir un nadó, o ja l´està esperant o ja el té) tindrà unes o altres necessitats. L´aplicació ofereix informació sobre diferents temes d´interès, des dels tràmits necessaris en el registre civil, productes que es poden necessitar per a l´arribada del nou membre o consells de seguretat per viatjar amb ell, per posar uns exemples.

BBVA ha treballat en aquesta eina durant anys per poder fer una app realment útil. Com s´ha desenvolupat?

Durant el desenvolupament de l´eina s´ha treballat amb un grup d´usuaris potencials que han comentat les seves pròpies necessitats i expressat les seves opinions sobre la seva experiència en l´ús. És una aplicació que va més enllà del servei financer tradicional i que pretén ajudar clients i no clients a afrontar una de les decisions més importants de la seva vida i que de ben segur repercutirà en la seva economia familiar.

Amb experiències reals i segons els càlculs de BBVA Research s´ha pogut constatar que les famílies que tenen fills menors de 3 anys tenen una despesa un 10% superior a la de les que no tenen fills, oi?

Efectivament. Amb l´arribada d´un nadó el pes de les diferents partides del pressupost familiar varia, incrementant-se les referents a moda i calçat, educació i mobiliari. Al contrari, el pes del transport, l´oci i la cultura i els restaurants descendeix. Tot i això, el conjunt de despeses de les famílies amb fills menors de 3 anys és de mitjana un 10% superior respecte a les famílies sense fills. Baby Planner permet planificar el nou escenari econòmic i ajuda a prendre les millors decisions financeres.