Alts funcionaris de la CIA nord-americana podrien haver de respondre davant la justícia britànica per les tortures suposadament infligides a un resident britànic actualment internat a Guantánamo i que va passar abans per diverses presons secretes, informava ahir el diari The Independent. La ministra britànica d'Interior, Jacqui Smith, va demanar a la fiscalia general que estudiï la possibilitat de sotmetre a procés criminal els nord-americans suposadament responsables dels abusos comesos contra Binyam Mohammad durant el temps que va passar en presons del Marroc i l'Afganistan.

Smith va decidir actuar després que diversos jutges britànics que han examinat les proves presentades que demostren que Mohammad, d'origen etíop però resident a Gran Bretanya, va ser efectivament sotmès a tortures, critiquessin els fiscals nord-americans. Una de les acusacions formulades és la que els torturadors de Mohammad van utilitzar una navalla d'afaitar per fer-li talls en el seu membre viril.

Esperant un judici

Binyam Mohammad, de 30 anys, que va obtenir asil polític a Gran Bretanya el 1994, acusa els agents de l'MI5, serveis secrets britànics, de no haver dit la veritat sobre el que sabien dels plans de la CIA per traslladar-lo a una presó nord-africana, on, segons afirma, va ser sotmès a horribles tortures. Mohammad, l'últim dels ciutadans britànics o residents al Regne Unit que roman a la presó de Guantánamo, està a l'espera que es decideixi si finalment serà jutjat en aquesta base nord-americana en territori cubà.