El ministre de Mines i Petrolis de l'Equador, Derlis Palacios, va assegurar ahir que el seu Executiu ha donat per acabades de manera anticipada les negociacions amb Repsol sobre la migració de contractes d'exploració per participació en altres de serveis. Per la seva banda, fonts de la companyia van indicar que, malgrat aquest anunci, Repsol manté les converses amb les autoritats del país. "Seguim negociant amb ells", van assegurar.

L'Executiu de Rafael Correa fa mesos que està negociant amb les petrolieres estrangeres nous acords temporals amb vigència d'un any mentre es pacta la migració cap a contractes de servei, davant dels actuals de participació. No obstant això, "l'Estat equatorià ha decidit prendre la decisió d'acabar la relació laboral amb Repsol", va afirmar el ministre. "Llastimosament, amb Repsol no hem pogut arribar a un acord perquè ells han canviat constantment de criteris, fet que no ens ha permès arribar a una negociació", va afegir.

Com a part del conflicte entre les empreses i les autoritats locals, les petrolieres van demandar l'Equador davant els tribunals internacionals d'arbitratge, i l'Executiu del país es va mostrar disposat a reduir l'impost sobre els guanys extraordinaris del cru des del 99% fins al 70%.

En les demandes de les companyies davant el tribunal d'arbitratge del Banc Mundial participen, a banda de Repsol, la panamenya City, la francesa Perenco i la nord-americana Burlington. El propi Correa va mostrar darrerament el seu desig que es poguessin signar els nous contractes.