El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz va ordenar ahir l'ingrés a la presó provisional comunicada i sense fiança dels quatre presumptes integrants del comando Nafarroa d'ETA detinguts dimarts passat a Pamplona i València. El jutge considera que formaven "un comando autònom amb la suficient formació i material per a l'inici d'atemptats" i que, de fet, estaven preparats per cometre actes terroristes després d'haver mantingut una reunió a França amb Garikoitz Aspiazu, Txeroki, màxim responsable de l'aparell militar de la banda terrorista ETA.

En l'acte dictat per Pedraz, el jutge assenyala que el presumpte líder del comando, Aurken Sola, i el seu segon, Xavier Rey, "formarien part d'un comando autònom de "legals" integrat en ETA, amb la suficient formació i material necessari per a l'inici de la realització d'accions de caràcter terrorista". Arriba a aquesta conclusió a partir de les vigilàncies policials realitzades a aquests dos detinguts, que "van permetre detectar un viatge a França (urbanització Residence Lissardy) per, pel que sembla, mantenir una reunió amb Garikoitz Aspiazu, Txeroki".

L'acte del jutge detalla a més que va ser la companya sentimental de Xabier Rey, Araitz Amatria, la que "va facilitar l'immoble de la Residence Lissardy (pertanyent a la seva tia) per a desplaçaments a França, on mantindrien contactes amb dirigents d'ETA". "Així, en el mateix es va allotjar Xabier al costat d'Aurken Sola quan es van desplaçar a França per mantenir una cita amb Txeroki", afegeix el jutge, qui a més recull un altre desplaçament dels dos detinguts "a la zona de Naurdes on hi havia una "bústia"".

A partir dels interrogatoris policials, Sola i Rey van confessar per separat que el màxim responsable de l'aparell militar de la banda, Txeroki, els va confessar fa dues setmanes que està implicat en l'assassinat de dos guàrdies civils a Capbreton (sud de França) l'1 de desembre de 2007, segons fonts de la investigació, que també van explicar que les Forces de Seguretat franceses han realitzat un escorcoll en el domicili de la urbanització Residence Lissardy per trobar proves de l'activitat terrorista.

L'esmentada residència francesa podria ser el lloc en el qual els dos detinguts a Pamplona van rebre fa dues setmanes al sud de França un curset sobre la utilització d'armes i explosius, impartit pel cap militar d'ETA. Durant el mateix, Txeroki els va confessar que ell és un dels tres etarres que estaven en la cafeteria quan van detectar Fernando Trapero i Raúl Centeno, sobre els quals després van disparar. Respecte la identitat dels altres implicats, Txeroki es va limitar a traslladar-los que eren "dos militants d'ETA", segons la declaració d'Aurken Sola i Xabier Rey.

Detecció de seguiments

Pedraz destaca a més els hàbits de comportament de Rey i Sola, que utilitzaven usualment "vehicles prestats" i "es dirigien fins a llocs apartats de Navarra sense motiu aparent fent recorreguts i maniobres per tal de detectar si estaven sent objecte d'algun seguiment". A més, el jutge explica l'existència d'un traster "aliè als domicilis de tots dos i llogat per Xabier Rey al qual traslladaven material a la nit des d'un amagatall". En l'escorcoll d'aquest traster es va confiscar material apte per a la fabricació d'explosius i dos revòlvers. A més a la casa de Sola es va trobar "unes memòries USB amb contingut relacionat amb ETA".

Per això, el jutge considera en relació amb Rey i Sola que aquests fets serien constitutius d'un delicte d'integració en banda terrorista, un delicte de tinença i dipòsit d'armes, un altre delicte de tinença i dipòsit d'explosius i un delicte de conspiració per a la comissió d'atemptats. Quant a Araitz Amatria, "col·laborava amb el comando ajudant o donant cobertura als seus moviments".